SPOJI i u vanrednim okolnostima pomaže ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji

Foto: SPOJI
429

Humanitarna organizacija “SPOJI” iz Insbruka pomaže porodice na Kosovu i Metohiji, a velika želja i srce da pomognu nisu sprečili ni njih niti veliki broj dobrih i humanih ljudi, da pomognu i godini pandemije koronavirusa.

Prenosimo saopštenje organizacije SPOJI:

“Godina 2020. bila je za mnogo jedna od najgorih u poslednjih nekoliko godina. Za one malo optimističnije ona se ne može staviti u kategoriju „najgore“, ali je zasigurno bila jedna od najneobičnijih godina u poslednjih nakoliko decenija. Pre svega zbog pandemije koronavirusa, koja je mnogo toga promenila. Nama je umnogome otežala rad, pa tako 2020. godine po prvi put posle skoro 10 godina nismo mogli lično da isporučimo pomoć za sedam porodica i Narodnu kuhinju u okviru naše 20. humanitarne akcije na Kosovu i Metohiji.

Bogu hvala, u deceniji iza nas smo razvili sjajne odnose sa mnogim bratskim organizacijama i pojedincima, pa su nam i ovaj put veliku podršku pružili prijatelji iz Dobrotvorne organizacije Eparhije raško-prizrenske „Majka devet Jugovića“ kao i bratstvo manastira Visoki Dečani. Bez njihove pomoći ne bi bilo moguće isporučiti pomoć svim porodicama, iako ni njima nije bilo lako zbog pandemije.

No, uprkos pandemije, uspeli smo u rekordnom vremenskom roku, od 28. juna do 28. jula 2020, uz pomoć preko 160 donatora sa skoro svih strana sveta da sakupimo 11.488,35 evra. Od velike pomoći bila je i sportska akcija podrške našoj humanitarnoj akciji koju smo pokrenuli sa našim prijateljima iz Invenies trening centra u Petrovcu na Mlavi. A kao i svake godine i ove godine su nas u našoj akciji podržale mnoge ličnosti iz raznih oblasti, udruženja, institucije kao i mediji: pevač narodne muzike Ivan Kukolj Kuki, Jasna Đurović sa TV Prva, fudbalski trener Vladimir Janković, glumac Viktor Savić, fudbaler Ognjen Koroman, glumica Vesna Stanković, glumica Jelena Puzić, košarkaš Tadija Dragićević, olimpijac Milan Grahovac, kik-bokser Nenad Pagonis, voditelj Stefan Popović, američki fudbaler Talib Vajz, Kosovski Božuri, sportski novinar Dimitrije Nišavić, fudbaler Ivan Gvozdenović, fudbaler Milan Stojanović, fudbaler Marjan Marković, FK Partizan, THC la Familija, Feđa Dimović iz Beogradskog sindikata, aktivista zdrave životne sredine Nikola Popović, humanitarac i frizer Željko Stanojlović Keša, Lortus medija i RTV Mlava iz Petrovca, RTV Braničevo, Frankfurtske Vesti, Radio-televizija Srbije RTS, TV Hram, portal Naši u svetu, Portal Rasejanje.info, Srpsko kulturno udruženje Sloga Upsala iz Švedske, Bavarsko-srpski akademski forum iz Minhena, Eparhija zvorničko-tuzlanska, Delije iz Milvokija i Ontarija, Naš način bend iz Pančeva i muzički ansambl Luča.

Što se nabavke i isporuke pomoći na Kosovu tiče u tome nam je pomogla bratska organizacija „Majka devet Jugovića“ koja je u periodu od kraja avgusta do kraja septembra 2020. isporučila pomoć u vrednosti od 4.742,10 evra za tri porodice i Narodnu kuhinju.

1. Porodica Stojanović iz Novog Naselja.

Stojanovićima smo obezbedili nove PVC prozore i vrata u vrednosti od 1.000,00 evra kako bi kuća gubila manje toplote naredne zime.

2. Porodica Stojković iz Kusca

Foto: SPOJI

Stojkovićima smo kupili materijal za opremanje novog kupatila u vrednosti od 1.501,00 evra.

3. Treća porodica na Kosovu su Simići iz Vrbovca

S obzirom da trenutno grade sopstveni dom, obezbedili smo im dodatni građevinski materijal u vrednosti od 1.000,30 evra.

4. Narodnoj kuhinji u Prekovcu, koja brine o stotine ljudi, smo pomogli kupovinom 564 kg pasulja u vrednosti 1.240,80 evra.

Foto: SPOJI

Što se nabavke i isporuke pomoći u Metohiji tiče u tome nam je pomogla bratija manastira Visoki Dečani koja je tokom jeseni 2020. isporučila pomoć u vrednosti od 6.503,50 evra za četiri porodice.

1.Šestočlana porodica Đurić iz Osojana.

Naša bratska organizacija „Srbi za Srbe“ nedavno im je izgradila štalu. Obezbedili smo im dodatni građevinski materijal u vrednosti od 1.498,50 evra. Po kompletnom završetku štale mogli bi da nabave krave i telad i da počnu da se bave stočarstvom.

Planirano je bilo da pet ovaca u vrednosti od 750,00 evra kupimo porodici Đošić iz Tučepa u Metohiji, kojoj je krajem jula 2020. vuk zaklao 23 ovaca. Zajedno sa našim bratskim organizacijama Fondacija Delije i Svi za Kosmet hteli smo da im obezbedimo svih 23 ovaca. Pošto su im naše bratske organizacije već obezbedile prvih 18 ovaca, Ljubiša Đošić je odlučio da pet ovaca namenjenim njegovoj porodici ustupi porodici Đurić iz Osojana i tako podrži jednu od mlađih porodica. Ovo je zaista lep gest koji uliva nadu u bolje sutra i širi pozitivan duh i slogu među našim ljudima.

2. Još jedna mlada porodica su Čukarići iz Velike Hoče

Naša takođe bratska organizacija „Srpski centar“ iz Beča im gradi kuću, a mi smo im obezbedili zamrzivač, šporet na drva i garnituru u vrednosti od 1.055,00 evra.

3. Mnogobrojna familija Micić takođe iz Velike Hoče

Njima smo uz pomoć dečanske bratije obezbedili pećno grejanje za predstojeće zime u vrednosti od 1.200 evra.

4. Na istom području pomažemo i mladoj porodici Dubić

Ministarstvo za povratak želi da im sagradi kuću, ali uslov je da imaju svoj plac na kojem bi se gradila kuća. Našli su plac za 4.500 evra i uzeli kredit od 2.500 evra. Sa preostalim iznosom od 2.000 evra, želimo da im pomognemo da svoj san ostvare brže i da se stabilizuju u Metohiji.

Tako 2020. godine nismo, kao skoro i uvek do sada, lično da obiđemo porodice i isporučimo im pomoć, ali se iskreno nadamo da ćemo uskoro u 2021. godini moći da obiđemo porodice u „kontrolnoj poseti“ kako bismo se uverili o završenim radovima i o namenski iskorišćenoj pomoći.

Ipak, iako je 2020. godina mnogo toga otežala u našem radu, veoma smo radosni što smo u rekordnom roku, pa čak i bez mnogih aktivnosti koje nismo mogli da organizujemo zbog pandemije, uz podršku brojnih donatora sa raznih strana sveta uspeli da sakupimo dovoljno sredstava kako bismo pomogli ovo sedam porodica sa ukupno 13 dece i Narodnu kuhinju.

Znajući da je naša podrška i dalje potrebna našem narodu na Kosovu i Metohiji, želimo ovom prilikom još jednom da se zahvalimo bratskoj organizaciji „Majka devet Jugovića“ i bratiji Visokih Dečana, bez čije pomoći i podrške bi isporuka pomoći išla mnogo teže, kao i mnogobrojnim donatorima na njihovoj ljubavi prema onima kojima je pomoć najpotrebnija, nadajući se da ćemo i ubuduće moći da računamo na njihov odziv, podršku i dobro srce u sličnim humanitarnim akcijama koje su pred nama.

KAKO RADILI, TAKO NAM BOG POMOGAO!”, piše u saopštenju SPOJI.

Na sajtu SPOJI navedena je i ukupna vrednost donacije, kao i način na koji može da se daruje dobrovoljni prilog za pomoć socijalno ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More