EU odlučuje o KOVID PASOŠIMA, inicijativu pozdravio i KURC a evo šta kaže HRVATSKA!

Evo kada će se znati kako će taj dokument izgledati i kako će ga putnici koristiti!

Foto: Unsplash
339

Nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje najavila da razmišljaju o uvođenju “Digitalnog zelenog sertifikata” za lakši prelazak granice, postalo je jasno da se na nivou Evropske Unije traži zajedničko rešenje za ponovno pokretanje putničkog saobraćaja među zemljama, piše “Jutarnji list”.

Konačan predlog Komisije o tome kako bi taj sertifikat tačno trebalo da izgleda i kako će se putnici njime služiti trebalo bi da bude donet do 17. marta, ali čitavu priču prati niz nejasnoća.

(Thomas Frey/dpa via AP)

Komisija se zalaže za to da sertifikat ne bude isključivo dokaz da su putnici vakcinisani, već da on na jednom mestu objedinjuje i rezultate PCR testia, kao i potvrdu da je putnik imunitet na Kovid-19 stekao nakon što je prebolio ovu bolest.

Digitalni zeleni certifikat bi u tom obliku zapravo na jednom mestu objedinjavao formalno-pravne dokaze da osoba nije bolesna, odnosno da je imuna i time joj omogućavao da lakše pređe granice koje je trenutno moguće prelaziti ograničeno, prvenstveno uz pokazivanje negativnog PCR testa, dok su neke zemlje prelazak granica već omogućile i za sve one koji imaju potvrdu da su vakcinisani, odnosno da su preboleli bolest.

Za uvođenje službenog sertifikata zasad se najviše zalažu zemlje koje zavise od turizma – Španija, Malta, Kipar i Grčka. Kipar već najavio da od maja u zemlju planira bez ikakvih restrikcija početi da pušta vakcinisane Britance, dok su Kipar i Grčka sličan dogovor već postigli i sa Izraelom.

Uvođenju tog dokumenta, međutim, sklone su i neke druge zemlje pa je ovu inicijativu prošle nedelje pozdravio i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dok se Hrvatska, iako zavisna o turizmu, zasad tek sramežljivo javlja na ovu temu.

Kako je saznao “Jutarnji list” iz dobro upućenog izvora, hrvatska politika načelno podržava sve napore koji će kao rezultat imati lakši prelazak granice, ali isključivo ako to neće biti diskriminišuće prema građanima.

Iako je zasad nejasno kako bi taj sertifikat trebalo da izgleda, zasad se razgovara da on zapravo bude aplikacija na smartfonu u kojoj će putnik imati rezultate testiranja, potvrdu o vakcinisanju ili prebolevanju bolesti.

Hrvatska bi sertifikat u tom smislu podržala isključivo ako on za putnike ne bi bio obavezan, odnosno ako bi se i onima koji ga nemaju, ali mogu pokazati rezultat testiranja ili potvrdu o vakcinisanju u nekom drugom obliku takođe omogućilo da pređu granicu bez restrikcija.

Vreme ističe

Hoće li sertifikat zaista biti obavezan, kao i da li će biti u obliku aplikacije za pametne telefone, zasad nije poznato, ali to su samo neke u nizu nepoznanica koje okružuju celu priču.

Naime, stručnjaci upozoravaju da za izradu tog sertifikata nije ostalo puno vremena s obzirom na to da ga nacionalne administracije trebaju implementirati u svoje zdravstvene i granične procedure, a Komisija pak mora napraviti “prolaz” kako bi se ti dokumenti mogli razmenjivati među zemljama članicama.

Drugi problem tiče se pitanja zaštite ličnih podataka, posebno nakon što su evropski regulatori rekli kako su zabrinuti zbog mogućnosti da se podaci o vakcinisanju građana negde čuvaju na duže vreme, a novi set problema sa sobom donosi i nejasan stav o tome koja će se vakcine uopšte priznavati kao prikladne za putovanje.

Mnogi građani EU već su primili rusku vakcinu “Sputnjik V” koja još nije registrovana u bloku, a slovački šef diplomacije Ivan Korčak smatra da se vakcine koja nisu registrovane na području EU ne bi smele tretirati na isti način kao one koje jesu.

I dok EU vodi debate o sertifikatima, portal “Jutarnji list” je pokušao da sazna kolika je mogućnost da je ta rasprava uzaludna i da će turisti i ove godine, kao i lani, u Hrvatsku moći da dođu tokom sezone bez testiranja i ostalih potvrda.

Jedan od razloga zašto je prošla sezona za Hrvatsku bila uspešna je i zbog činjenice da je turistima bio omogućen neometan ulazak u zemlju.

– Na to pitanje niko ne zna da odgovori – rekao je izvor portala “Jutarnjeg lisa”.

Izvor Jutarnji list
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More