EMA apeluje da se ne koristi Sputnjik V, Lajen: “Očekujemo od aprila 100 miliona doza mesečno”

Foto: Tanjug/ Marc Lester/Anćorage Daily News via AP
58

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer-Hohe apelovala je danas na članice Evropske unije da ne odobre korišćenje ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu, dok agencija potpuno ne ispita njenu bezbednost i efikasnost, javio je Gardijan.

“Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU da ne odobre vakcinu Sputnjuk za hitnu upotrebu”, rekla je Virthumer-Hohe za austrijsku televiziju ORF.

Ona nije odbacila da postoji mogućnost da se Sputnjik pojavi u ponudi za vakcinaciju u zemljama EU.

Medicinska sestra u Austriji preminula nakon što je primila vakcinu AstraZeneka

“Pre toga je neophodno da se uradi ekspertiza, koju je EMA otpočela. Podaci koji stižu od ruskog proizvođača će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, bezbednost i efikasnost. Ukoliko sve prođe, vakcina će biti odobrena”, dodala je Virthumer-Hohe.

Sputnjik V je već odobren ili je blizu odobravanja u tri zemlje EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj – a zvaničnici Evropske unije su rekli da bi Brisel mogao da počne pregovore sa proizvođačem vakcine ukoliko najmanje čcetiri države zatraže to.

EMA će razmotriti i upotrebu američke vakcine Džonson i Džonson, a specijalan sastanak povodom odobrenja ove vakcine biće održan 11. marta.

“Očekujemo pozitivnu procenu i da će Evropska komisija vrlo brzo odobriti upotrebu vakcine”, dodala je visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove.

Ursula: Prevremeni optimizam zbog novog soja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen očekuje da bi od aprila moglo doći do udvostručenja isporuka vakcina protiv korona virusa, a to bi značilo u drugom kvartalu oko 100 miliona doza mesečno.

Fon der Lajenova je, u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”, istovremeno upozorila od prevremenog optimizma zbog novih sojeva virusa.

“Najverovatnije ćemo globalno još dugo morati da se bavimo ovim virusom, ali radimo svom snagom na tome da što pre izađemo iz kriznog delovanja, što opterećuje ljude”, objasnila je ona.

Rekla je da EU brinu novi sojevi, dodajući da postojeće vakcine dobro deluju, ali da je u svakom trenutku moguće da negde nastati novi soj, koji bi mogao biti rezistentan na aktuelne vakcine.

S tim u vezi, EU sarađuje tesno s velikim farmaceutskim kompanijama i podržava njihova istraživanja.

Takođe, kaže da je neophodno skratiti proces odobrenja vakcine, što smatra da je moguće preko brže razmene podataka.

“Redovno vakcinisanje protiv korone i njegovih varijacija moglo bi dugoročno postati nornalnost, kao što smo navikli i protiv gripa”, predsednica Evropske komisije.

NE DAMO VAKCINE: Kako EU blokira isporuku doza iz Evrope

Ona je navela da se radi na jačanju Evrospke agencije za lekove i njenih postupaka provere, kao i na povećanju kapaciteta proizvodnje u celoj Evropi, kako bi bili što neovisniji od lanaca isporuke izvan Unije.

“Pouka ove pandemije je da moramo imati u pripravnosti kapacitete proizvodnje. Takođe je u krizi važno i jedinstvo. Ne bih želela da pomislim kako bi danas izgledala Evropa da je mali broj velikih članica imalo vakcine, a većina malih ostala bez njih. To bi razorilo Evropu i zajedničko tržište od kojeg svi živimo. Zato sam uverena da je evropski pristup bio ispravan”, kazala je Fon der Lajenova.

Kada je reč o planiranom evropskom “korona pasošu”, ona je kazala da su prava i slobode koje su vezane za taj dokument u nadležnosti nacionalnih država.

Objasnila je da će se koristiti samo “minimum podataka” i da će konkretno sertifikat biti dokaz o vakcinaciji, negativnom PCR testum ili preležanom oboljenju.

“Informacije na sertifikatu pokazuju samo da li je neko infektivan”, rekla je Fon der Lajen.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More