ČAČAK: Svečanost u čast omiljenog srpskog patrijarha

Foto / Print screen / You Tube
406

ČAČAK – U velikoj dvorani gradskog Doma kulture u Čačku,u subotu uveče održana je svečanost “Dani patrijarha Pavla” kojom se, prvi put, uspostavlja tradicionalna priredba posvećena omiljenom srpskom patrijarhu.

Patrijarh Pavle se iskušavao u ovom kraju, u manastirima Vujan i Svete Trojice, a zamonašio se pre 70 godina nedaleko odatle, u Blagoveštenju, na Kablaru, iznad Ovčar Banje.

Nadahnut govor  o nekadašnjem patrijarhu, držao je akademik Matija Bećković, podsetivši na jevanđeoski put i način života Gojka Stojčevića iz Kućanaca u Slavoniji.

“Kad smo odlazili od njega iz bolnice, prethodno tražeći blagoslov, on je iznemoćalom rukom načinio krst u vazduhu da se činilo da će taj krst ostati za sva vremena. A čitavog svog života kao da da je ispunjavao sopstvene reči: Kad se čovek rodi ceo svet se raduje, a samo on plače. A treba da živi tako da kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje”, rekao je Bećković.

“Kad smo sahranjivali patrijarha Pavla ceo svet je video sliku srpskog naroda, najveći prizor otkad srpski narod postoji. Nismo birali zemlju, veru i narod u kome ćemo se roditi, ali smo birali da li ćemo biti ljudi ili neljudi”, kazao je Bećković.

Prvo beogradsko pevačko društvo je izvodilo repretoar iz opusa liturgijskih pesama, a svečanosti su prisustvovali crkveni i gradski zvaničnici.

Najveća sala u gradu, sa 700 sedišta, bila je tesna za sve posetioce, pa je više stotina meštana stajalo na ulazima, prateći ovu svečanost.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More