Loša vest za Austriju: “Pandemija u pandemiji” zahvatila zemlju, novi soj zarazniji

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
6,643

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober upozorio je danas, povodom rastućeg broja novozaraženih i sve više slučajeva oboljenja novim sojem, na opasnost “pandemije u pandemiji”. Za samo par nedelja britanski soj postao je dominantni u Austriji, pošto je potisnuo dosadašnji soj koji je u petoj nedelji ove godine “držao” udeo od 61,5 odsto, a u osmoj nedelji “svega” 36,3 odsto.

Britanski soj u međuvremenu je uzrok oboljenja od korona virusa u 58,4 odsto slučaja u Austriji.

“Za Austriju dominantnost britanskog soja nije dobra vest. On je infektivniji nego osnovni virus, i to, u Austriji, za 23 odsto”, naglasio je on.

Anšober je istakao da je sada važno da se poštuju mere kako bi se, i pored dominantnosti britanskog soja, dobro prošlo kroz krizu do Uskrsa.

“Nakon Uskrsa će biti lakše, jer će zbog viših temperatura građani boraviti manje u zatvorenom prostoru, a i dostićiće se veća stopa vakcinisanosti stanovništva”, objasnio je on.

Period između dve vakcine posebno opasan

Glavni virolog univerzitetske klinike Hajdelberg Hans-Georg Krojslih upozorava na opasnost nastajanja novih mutacija korona virusa, posebno u periodu između primanja dve doze vakcine.

“Zabrinjavajuće bi bilo ako bi narednih nedelja došli u situaciju da brojni ljudi, nakon prve vakcine, imaju nepotpunu zaštitu, i istovremeno dođe do brojnih zaraza. To bi bilo leglo za nove sojeve koji bi mogli zaobići dejstvo cepiva”, rekao je Krojslih dnevniku „Rajn Nekar Cajtung“.

On je naglasio da, kod delimičnog imuniteta mogu da se stvore rezistentne varijante virusa.

“Ako se veliki broj ljudi, koji još nemaju pun imunitet, inficira, onda se povećava verovatnoća da će doći do novih mutacija”, rekao je Krojslih.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More