Sve više zemalja povećava upotrebu AstraZeneke kod starijih od 65 godina, Berlin otvara šesti centar za vakcinaciju

Foto: Tanjug/ Leon Neal/Pool Photo via AP
41

Nemačka namerava da poveća upotrebu vakcine kompanije AstraZeneka, nakon što su vlasti te zemlje prošle nedelje dale “zeleno svetlo” za njeno korišćenje kod osoba starijih od 65 godina.

Kako navodi AP, stotine hiljada doza vakcine proteklih nedelja je skupljalo prašinu zbog ograničenja u vezi s tim ko može da primi ovu vakcinu i nedoumica koje su imale osobe koje ispunjavaju uslove za dobijanje vakcine.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Nemačka je do sada dobila 2,1 milion doza vakcine AstraZeneka, ali je upotrebila samo 721.000.

U Berlinu se danas otvara šesti centar za vakcinaciju na nekadašnjem aerodromu Tempelhof, na kojem će se davati samo AstraZenekina vakcina.

Nemačka u sprovođenju kampanje vakcinacije zaostaje za Velikom Britanijom i SAD.

Do nedelje u Nemačkoj je dato 5,2 miliona doza vakcine, a obe doze je primilo 2,5 miliona ljudi, što je oko tri odsto ukupnog broja stanovnika.

Italija preporučila upotrebu AstraZeneke kod starijih od 65

Italija je danas preporučila upotrebu vakcine AstraZeneka protiv kovid-19 za starije od 65 godina, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Naučni dokazi koji su postali dostupni ukazuju da je čak i kod ljudi starijih od 65 godina vakcina sposobna da pruži značajnu zaštitu, navelo je italijansko Ministarstvo, preneo je Rojters.

Ta vakcina ranije se nije preporučivala starijim od 65 godina zbog nedovoljnih podataka o efikasnosti kod te starosne grupe.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More