“Takvi komentari su neprimereni”: Tvorci vakcine Sputnjik V traže izvinjenje visoke zvaničnice EMA

Foto: Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP
143

Tvorci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V zatražili su izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lekove (EMA) Kriste Virthumer-Hohe zbog toga što je, kako se navodi, mogućnost hitnog odobrenja te vakcine u EU uporedila sa ruskim ruletom.

Na zvaničnom Tviter nalogu Sputnik V danas je objavljeno da ti komentari Virthumer-Hohe otvaraju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u postupak ispitivanja vakcine.

“EMA nije davala takve izjave ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neprimereni i podrivaju kredibilitet Agencije i samog postupka ispitivanja“, istaknuto je u objavi.

Navedeno je da vakcine i EMA treba da budu izvan i iznad politike.

Agencija TAS S prenosi da je Virtumer-Hohe na austrijskom TV kanalu ORF uporedila sa ruskom ruletom mogućnost hitnog odobrenja Sputnjika V u Austriji, kao što je to već učinjeno u Mađarskoj.

EMA je 4. marta najavila početak procesa ekspertize vakcine Sputnjik V, tokom koga će biti ispitana usaglašenost leka sa EU standardima u oblasti efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta.

Pojedine zemlje EU već su odobrile upotrebu Sputnjika V, ne čekajući da EMA registracije tu vakcinu. Vakcina je trenutno registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj.

Efikasnost Sputnjika V iznosi 91,6 odsto, objavljeno je nedavno u naučnom časopisu The Lancet. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva koronavirusa i registrovana je u 46 zemalja, navodi TAS S.

EMA apeluje da se ne koristi Sputnjik V, Lajen: “Očekujemo od aprila 100 miliona doza mesečno”

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer-Hohe apelovala je u ponedeljak na članice Evropske unije da ne odobre korišćenje ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu, dok agencija potpuno ne ispita njenu bezbednost i efikasnost, javio je Gardijan.

“Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU da ne odobre vakcinu Sputnjuk za hitnu upotrebu”, rekla je Virthumer-Hohe za austrijsku televiziju ORF.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More