Dara iz Jasenovca na repertoaru bioskopa u Njujorku (VIDEO)

foto: Youtube Printscreen
128

Ostvarenje “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića naći će se od 12. marta na repertoaru dva velika njujorška bioskopa “AMC Empire” i “Village East by Angelika”, najavili su producenti.

Ova istorijska drama opisuje i na umetnički i edukativan način oživljava tragičan period srpske istorije u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kvislinškoj nacističkoj tvorevini u Drugom svetskom ratu.

“Dara” prikazuje period 1942. godine, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na planini Kozara, u Bosni i Heercegovini, srpsko stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata.

Film “Dara iz Jasenovca” među najgledanijima u SAD! (FOTO)

O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da devojčica odraste preko noći.

Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi, ili ih surovo ubijaju.

Priča “Dara iz Jasenovca” je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad utvrđenih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

U logoru Jasenovac, jednom od najozloglašenijih logora u Drugom svetskom ratu, ubijeno je na najstravičniji način, prema procenama, nekoliko stotina hiljada ljudi, uglavnom Srba, zatim Jevreja i Roma, kao i Hrvata, protivnika ustaškog režima.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Biljana Čekić kao Dara, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić.

Glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Ðorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More