EK predstavlja digitalne zelene sertifikate za lakše putovanje unutar EU, prednosti i mane kovid pasoša

Foto: Tanjug/ AP Photo/David Zalubowski
495

Evropska komisija će sledeće nedelje predstaviti ”digitalne zelene sertifikate” koji će omogućiti da se smanje ili ukinu neke od postojećih restrikcija na putovanja unutar EU, najavila je komesarka za unutrašnja pitanja EU Ilva Johanson.

Johanson je nakon video sastanka ministara unutrašnjih poslova EU objasnila da će digitalni sertifikati prikazivati tri vrste informacija koji bi trebalo da omoguće slobodniji protok ljudi unutra Šengena.

”Ovim sertifikatima moćićete da pokažete da imate ili negativan PCR test, ili da imate antitela ili da ste vakcinisani vakcinom koju je preporučila Evropska agencija za lekove”, kaže Johanson.

Evropski komesarka naglašava da će takvi sertifikati biti ”dobar i efikasan način” da preko mobilnog telefona pokažete da niste prenosilac ili da imate nizar rizik od prenošenja infekcije tokom putovanja.

Nakon što EK predstavi svoj predlog digitalnih sertifikata moraće da ga odobre i Savet EU i Evropski Parlement kako bi stupio na snagu u EU.

U Briselu naglašavaju da će koordinisati interoperatibilnost ovih sertifikata među EU 27, a da bi se s njihovom primenom moglo krenuti pre letnjih odmora.

Iako mnoge zemlje, naročito turističke destinacije, podržavaju uvođenje ovakvog dokumenta koji će najverovatnije biti u elektronskom obliku i koji će sadržati ime i prezime vakcinisane osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koja je korišćena, datum vakcinacije, serijski broj cepiva i barkod preko koga će se očitavati podaci, postoje i oni koji nisu oduševljeni idejom kovid legitimacije.

Kako je vakcinacija protiv korone dobrovoljna, mnogi strahuju da će oni koji nisu vakcinisani, bilo zato što ne žele, ili ne mogu, biti tretirani kao građani drugog reda. Naročito kada se pogleda Izrael koji je već uveo kovid aplikacije za vakcinisane i nevakcinisane i intenzivno propagira vakcinaciju koja ni tamo nije obavezna, ali… “Ko se ne vakciniše, biće izostavljen”, upozoravao je poslednjih dana ministar zdravlja Juli Edelstin.

Francuska, gde je antivakserski pokret naročito snažan, žestoko se protivi ideji uvođenja kovid pasoša.

Koje su mane kovid pasoša?

Iako su vakcine protiv korone efikasne u smanjenju teških oblika zaraze i smrti od simptomatičnog kovida 19, u ovom trenutku ne postoje konkretni dokazi koji mogu da spreče širenje virusa, kažu naučnici i upozoravaju na opasnost da će vakcinisani verovati da ne mogu da zaraze druge i samim tim odbaciti mere nošenja maske i fizičke distance koje su i dalje na snazi.

Takođe, svetom sada haraju novi sojevi koronavirusa protiv kojih su postojeće vakcine manje efikasne, odnosno ne pružaju dovoljnu zaštitu.

Glavna briga je ipak diskriminacija. Kovid pasoše će imati osobe koje su vakcinisane. Šta je sa onima koji, na primer, žele da se vakcinišu ali ne mogu ili ne smeju, poput trudnica, dece, osoba sa imunobolestima? Tako, u većini zemalja, stanovnici se vakcinišu po prioritetima zbog čega će neki biti vakcinisani pre drugih. A tu su i oni koji ne žele da se vakcinišu jer nemaju poverenja u vakcinu, misle da će im ugraditi čip, veruju da vakcine izazivaju druge bolesti… Bili oni u pravu ili ne, tek, sa uvođenjem kovid pasoša biće marginalizovani i smešteni u grupu “nebezbednih” građana drugog reda.

Još jedna mana kovid pasoša je mogućnost prevare. Mediji su puni vesti o ljudima koji prelaze granicu sa lažiranim PCR testovima. Kovid pasoši će sada biti savršen izvor prihoda za prevarante i kriminalce koji će trgovati njima.

Tu su i migranti koji već rizikuju živote bežeći od rata, gladi, siromaštva. Šta će biti sa tražiocima azila iz, na primer, Jemena, Libana ili Jordana, ili bilo koje druge siromašne zemlje, koje se oslanjaju na Kovaks program raspodele vakcina koji je žestoko zakazao?

Na kraju, tu je i pitanje privatnosti i zaštite ličnih podataka. U eri interneta i visoke tehnologije, privatnosti više nema, a kovid pasoši će sadržati lične podatke i medicinsku istoriju vlasnika. EU planira da, ako odobre kovid pasoš, sa njihovom primenom počnu do leta. Kolike su šanse da će podaci na ovim dokumentima biti zaštićeni i, ako ih neko ukrade, za šta će ih sve iskoristiti?

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More