Džonson&Džonson vakcina dobila odobrenje za hitnu upotrebu, stiže i do siromašnih

Foto: Tanjug/ AP Photo/Shiraaz Mohamed
207

Svetska zdravstvena organizacija izdala je danas odobrenje za hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije Džonson&Džonson, što znači da jednokratna vakcina sada može da se koristiti u okviru Kovaks programa za globalnu distribuciju vakcina, uključujući siromašne zemlje.

SZO je saopštila da podaci obimnih kliničkih ispitivanja pokazuju da je vakcina Dž&Dž efikasna kod odrasle populacije. Lista za upotrebu u hitnim slučajevima dolazi dan nakon što je Evropska agencija za lekove preporučila da se toj vakcini da zeleno svetlo širom Evropske unije, prenosi AP.

“Kako nove vakcine postaju dostupne moramo osigurati da one postanu deo globalnog rešenja, a ne razlog zbog kojeg neke zemlje i ljudi zaostaju”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebreijus na današnjem brifingu za štampu.

Obimna studija koja je obuhvatila tri kontinenta otkrila je da je vakcina Dž&Dž 85 odsto efikasna u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti. Ta zaštita je ostala jaka čak i u zemljama poput Južne Afrike, gde su identifikovane varijante za koje se čini da su manje podložne drugim licenciranim vakcinama, uključujući onu koju je napravila AstraZeneka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More