Srbi u Grčkoj kao da su u Norveškoj, a iz Skandinavije poručuju: Živimo kao u zatvoru, sve je zabranjeno

Foto:Pixabay
48

Srbi koji žive u Grčkoj i u Sloveniji tvrde da žive kao “u zatvoru”, i da njihov život vrlo podseća na okolnosti pod kojima danas žive naši građani u Norveškoj. U ovoj skandinavskoj zemlji nije ništa mnogo bolje, policijski čas doduše ne postoji, ali ima ograničenja na sve strane.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Norway (@visitnorway)

 O uvođenju policijskog časa u Norveškoj ne razmišljaju, jer Norvežani jako vole da idu u prirodu, ali je preporuka vlasti da svi koji mogu rade od kuće. To se posebno napominje za one koji koriste javni prevoz za odlazak na posao, jer se inače svima savetuje da autobuse, tramvaje i metro koriste samo ako je baš neophodno. I to se najčešće i poštuje.

On naglašava da ove mere i ograničenja trenutno važe za Oslo, dok je u nekim delovima zemlje drugačije, pošto je norveška vlada dala slobodu opštinama da odlučuju oko tih mera. U krajevima na severu zemlje, koji su ređe naseljeni, i gde je manje izražen problem sa koronom, uslovi su nešto povoljniji.

“Postoje i državne mere koje svi moraju da poštuju. Recimo, nošenje zaštitne maske je obavezno u svim zatvorenim prostorima, a preporuku za rad od kuće poštuje većina poslodavaca”, ističe Petar.

Pravila o radu škola i univerziteta se stalno menjaju i prilagođavaju aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Kako kaže Petar, trenutno je u Oslu proglašen crveni nivo opasnosti, zbog velikog broj zaraženih britanskom mutacijom korona virusa, tako da su sve obrazovne institucije prešle na onlajn nastavu.

Svi javni skupovi su zabranjeni, osim sahrana kojima može prisustvovati do 50 ljudi. Zatvorene su i sve kulturne institucije, osim biblioteka.

Ulazak u Norvešku je ponovo ograničen od 29. januara, tako da se u zemlju ne može ući ako nemate prebivalište ili ako neko iz najbliže porodice ne živi tamo. Pritom je neophodan i negativan test na koronu, a kada pređete granicu sleduje vam karantin od 10 dana, plus obavezno testiranje na aerodromu ili u roku od 24 sata.

“Zato već mesecima nema turista ili skijaša, koji inače često dolaze u Norvešku u ovom periodu”, kaže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anders (@engasjemental)

Inače, norveška premijerka najavila je početkom ove nedelje da bi uskoro trebalo da budu razmatrane nove mere, u skladu sa rastućim brojem novozaraženih britanskim sojem korona virusa.

U Norveškoj, prema podacima srpske zajednice, živi više od 5.000 Srba, mada svi tvrde da ih ima bar duplo više, pošto nisu svi zvanično registrovani.

Na pitanje koliko oscilacije na globalnom tržištu nafte pogađaju Norvešku, čiji je nafta strateški resurs, Petar kaže da se o nafti zapravo priča sve manje i da su sve aktuelnije teme obnovljivi izvori energije i održivost resursa. Situacija sa “crnim zlatom” uglavnom se reflektuje na kurs norveške krune.

“Oko 70 odsto novih vozila prodatih prošle godine u Oslu bili su hibridi ili električni automobili. Ovde se ne plaća PDV prilikom njihove kupovine, pa zato mogu da konkurišu klasičnim vozilima, inače bi bili preskupi”, objašnjava Petar i dodaje da je i sam nedavno kupio električni auto, jer je – “mnogo praktičniji, a i u narednih pet godina se u Oslu očekuje puno ograničenja za vozila na fosilna goriva”.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More