U Kusturičinom Drvengradu održan pozorišni festival

Foto / Print screen / You Tube
436

DRVENGRAD – Dodelom nagrada i izvođenjem predstave “Crna kutija” Beogradskog dramskog pozorišta, sinoć je u Drvengradu završen 3. Jesenji pozorišni festival.

Dodelom nagrada i izvođenjem predstave “Crna kutija” Beogradskog dramskog pozorišta, u Drvengradu zavrsen 3. Jesenji pozorisni festival. FOTO TANJUG / Rade Prelić

Žiri, koji su činili reditelj Nikita Milivojević, glumica Anica Dobra i dramska spisateljica Maja Todorović, najboljom predstavom proglasio je “Dok čekamo Godoa” Akademije umetnosti u Novom Sadu.

„Vrlo autentična, zanimljiva, duhovita i emotivna predstava, kojom vlada talentovan, kompaktan i ujednačen glumački ansambl i uspeva da jednu inače ne tako jednostavnu dramu prilagodi svojoj generaciji i ponudi novo promišljanje teksta”, obrazložio je žiri.

Nagrada za najbolju režiju uručena je Rastislavu Chopiću za predstavu „Pošto gvožđe”, rađenoj u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

„Jednostavnim sredstvima, inteligentno, promišljeno i veoma zrelo za svoje godine, ovaj mladi reditelj, uspeva da vodi ansambl i kreira predstavu koja bi slobodno mogla da se nađe na redovnom repertoaru profesionalnog pozorišta”, ocenio je žiri.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Nikoli Šurbanoviću za ulogu u predstavi “Pošto gvožđe” zbog “sugestivnog vladanja raznovrsnim glumačkim sredstvima na vrlo ubedljiv način, zbog spontanosti i istinitosti u igri, zbog toga što pleni i zadivljuje svojom energijom”.

Nagrada za najbolju glumicu uručena je Anastasiji Klimuškinoj za ulogu u predstavi „Slon” Državne pozorišne akademije iz Jaroslava (Rusija), zbog, kako je istaknuto u obrazloženju, ogromnog glumačkog potencijala, koji je očigledan, posvećenosti i energiji kojom je ženski lik stavila u prvi plan.

Pored pomenute tri akademije, za nagradu “Zlatni list” takmičila se i Akademija umetnosti iz Beograda sa predstavom “Mumu mu…ko je prvi počeo” Dejana Dukovskog u režiji Milje Mazarak.

Umesto osnivača festivala, reditelja Emira Kusturice, koji je zbog koncerta morao da otputuje u Rusiju, na zatvaranju je govorio selektor Milan Nešković.

“Kao što je Emir juče rekao, mi ovaj festival nećemo nikad zatvarati. On će ostati doživotno otvoren dok god bude nas i energije koju nam vi dajete da istrajemo u ovom entuzijazmu koji činimo ovde, kao što on reče, kao budale u ovoj nedođiji. Ja ću simbolično podići ovo platno da bismo gledali predstavu “Crna kutija”. Otvaramo još jednu predstavu što je logičan nastavak ovakvog festivala”, rekao je Nešković.

Jesenji pozorišni festival od ove godine je internacionalan, za sledeću godinu je najavljeno i učešće Akademije iz Lođa (Poljska), a ideja osnivača Emira Kusturice jeste da bude produžen, da ne bi bio “kao leptir” koji se jednog dana otvara i dan kasnije zatvara, kao i da ima svoju produkciju.

Kusturica je pre zatvaranja održao radionicu za mlade autore i studente, a sinoć je ansambl Narodnog pozorišta iz Sombora izveo predstavu “Kad bi Sombor bio Holivud”, autorski projekat Kokana Mladenovića.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More