NOVI BUM NA TRŽIŠTU: Od početka pandemije Nemci sve češće voze bicikl!

foto: Pixabay
263

Tokom pandemije korona virusa sve više ljudi u Nemačkoj odlučilo je da koristi bicikl kao prevozno sredstvo, a naročito je bum doživelo tržište električnih bicikala.

Proizvođači su povećali prihode za preko 60 odsto, i ne uspevaju da isporuče sve na vreme, piše Dojče vele i dodaje da je potražnja zapravo tolika da neki proizvođači skupljih modela ne postižu da naprave koliko se traži. Ukupno je prodato pet miliona bicikala prošle godine (16,9 odsto više nego 2019) sa prosečnom cenom od čak 1.279 evra. Razlog je što se u ovih pet miliona broji 1,95 miliona električnih bicikala (porast od 43 odsto) i 100.000 teretnih bicikala (od kojih 78 odsto ima bateriju).

Bila jednom Nemačka, a onda je došla korona…sada je svi žale i podsmevaju

Nemački proizvođači su podigli obrt za vrtoglavih 60,9 odsto i branša je bila teška 6,44 milijarde evra 2020. godine. Raste proizvodnja, raste i izvoz. Razlog nije misterija: iz straha od zaraze u gradskom prevozu, mnogima je milije da voze bicikl. Osim toga, u udruženjima kažu da zbog ograničenja putovanja Nemci odmor gotovo isključivo provode u domovini pa često ponesu i bicikl da bi se vozili u prirodi.

Kako priznaje Tomas Kunc iz Udruženja trgovaca dvotočkašima, nisu sve mušterije dobile model koji su htele. Gužva se stvara i u radionicama za popravku bicikala. U jesen su trgovci maltene rasprodali sve što su imali, ali su tokom zime dopunili magacine.

“Industrija i trgovci su uradili sve što su mogli da obezbede što bolje snabdevanje za iduću biciklističku sezonu“, kaže Kunc.

Jedna od muka za nemačke proizvođače je tesnac koji nastaje pri isporuci sirovina iz Azije. Neki delovi za bicikle stižu sa zakašnjenjem zbog nedovoljno kapaciteta za transport do evropskih luka.

“Problem nam prave proizvođači mikročipova, odnosno njihovi liferanti koji ne uspevaju da povećaju proizvodnju u skladu sa razvojem tržišta“, kaže Tomas Lajht iz Brozea, nemačke firme koja pravi elektromotore, između ostalog i za bicikle.

Trgovce brine i što u martu, kada se tradicionalno prodaje veliki broj bicikala, ne mogu svuda da otvore svoje vrata zbog lokdauna.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More