Oglasila se vojska Venecule: U toku je državni udar protiv institucija (FOTO)

Foto/AP/Majdi Mohammed
410

KARAKAS – Ministar odbrane Venecuele, general Vladimir Padrino izjavio je danas da samoproglašenje predsednika parlamenta Huana Gvaida za prelaznog predsednika predstavlja državni udar koji je još u toku.

„Upozoravam narod Venecuele da je u toku državni udar protiv institucija, demokratije, našeg Ustava, i predsednika Nikolasa Madura, našeg legitimnog predsednika“, izjavio je Padrino na konferenciji za novinare okružen pripadnicima vojnog komandnog vrha.

Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, juče se na protestima proglasio „prelaznim predsednikom“ države.

Nakon što se predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije u zemlji, na protestima proglasio „prelaznim predsednikom“ te države, a američki predsednik Donald Tramp ga priznao kao zakonitog predsednika, došlo je do podela na međunarodnoj sceni.

Kako su agencije izvestile, njegov potez naišao je prvenstveno na podršku SAD, a zatim i Kanade, Brazila, Argentine, Kolumbije, Čilea, Perua, Paragvaja, Gvatemale, Kostarike i Albanije.

Sa druge strane, zvaničnici Ujedinjenih nacija i Evropske unije pozivaju na dijalog i izbegavanje nasilja.

Evropska unija pozvala je danas vlasti Venecuele da poštuju građanska prava, slobodu i bezbednost predsednika Kongresa Huana Guaida, ali ga nije priznala kao privremenog predsednika.

U saopštenju EU se ističe da narod Venecuele ima pravo da mirno demonstrira, da slobodno izabere svoje lidere i odredi svoju budućnost.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dijalog u Venecueli, navodeći da bi trebalo izbeći nasilje nakon što su SAD i mnoge latinoameričke zemlje priznale venecuelanskog lidera opozicije Huana Guaidoa za predsednika.

Gutereša su novinari na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pitali da prokomentariše dešavanja u Venecueli.

„Dijalog je od suštinske važnosti, da se izbegne nasilje i eskalacija“, kratko je odgovorio Gutereš, preneo je AP.

Povodom situacije u Venecueli oglasile su se i Rusija i Kina.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je u telefonskom razgovoru podršku predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru čija zemlja prolazi kroz političku krizu, saoštio je danas Kremlj.

U razgovoru je Putin podržao legitimne vlasti Venecuele u uslovima pogoršanja političke krize izazvane spolja, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je osudio „destruktivno spoljno mešanje“ kojim se grubo krše osnivačke norme međunarodnog prava.

On se založio za traženje rešenja u ustavnom okviru i na prevazilaženje razlika u venecuelanskom društvu putem mirnog dijaloga.

Maduro je ocenio „opasnim“ razvoj situacije poslednjih dana i zahvalio Rusiji na njenom principijelnom stavu, dodaje se u saopštenju.

Dvojica vođa su zatim potvrdila uzajamnu želju za nastavkom rusko-venecuelanske saradnje u raznim oblastima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Nikolas Maduro za Kremlj legitimni predsednik Venecuele, a pokušaje opozicije da uzurpira vlast Kremlj smatra neleglanim.

Peskov je takođe naveo da pokušaje opozicije da uzurpira vlast Moskva tretira kao kršenje međunarodnog prava, a da se Venecuela za sada nije obraćala Rusiji za pomoć, preneo je TASS.

Reagovale su i kineske vlasti saopštivši da se protive spoljnom mešanju u Venecueli i da podržavaju napore te zemlje da zaštiti svoju nezavisnost i stabilnost.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čunjing, pozvala je sve strane na smirenost i razumno pronalaženje mirnog rešenja, preneo je Rojters.

Podršku Maduru izrazili su najpre Meksiko, Bolivija, Kuba, a potom i Turska.

Britanija podržava opozicionog lidera Venecuele Huana Guaida kao predsednika demokratski izabrane Nacionalne skupštine, saopštio je danas portparol britanske premijerke Tereze Mej, istakavši da predsednički izbori održani u Venecueli 2018. nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Oglasio se i predsednik Francuske Emanuel Makron poručivši da pozdravlja „hrabrost stotina hiljada Venecuelanaca koji marširaju za svoju slobodu“.

„Posle nelegitimnog izbora Nikolasa Madura u maju 2018, Evropa podržava obnovu demokratije“, poručio je Makron na Tviteru.

Podršku opoziciji u Venecueli izrazile su i Nemačka i Velika Britanija.

Nemačka vlada podržava Nacionalnu skupštinu Venecuele, koja je pod kontrolom opozicije, i poziva na „slobodne i kredibilne izbore“, izjavio je danas portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert i na Tviteru poručio da „narod Venecuele hrabro radi za slobodnu budućnost svoje zemlje“, preneo je AP.

Britanija podržava opozicionog lidera Venecuele Huana Guaida kao predsednika demokratski izabrane Nacionalne skupštine, saopštio je danas portparol britanske premijerke Tereze Mej, istakavši da predsednički izbori održani u Venecueli 2018. nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro 10. januara je započeo svoj drugi mandat, uprkos međunarodnim kritikama da je njegov reizbor nezakonit i da će još više izolovati tu južnoameričku zemlju koju opterećuje velika ekonomska kriza.

Maduro je pobedio na izborima prošle godine uprkos ekonomskom haosu, a velikim delom jer je opozicija bojkotovala glasanje, naveo je tada Rojters.

Nakon njegovog polaganja zakletve, venecuelanski parlament koji je pod kontrolom opozicije je njegov drugi mandat proglasio nezakonitim, a Gvaido je izjavio da je spreman da preuzme funkciju predsednika Venecuele.

SAD su nakon toga pružile podršku opoziciji, usled čega je Maduro saopštio da prekida diplomatske odnose sa SAD i naredio američkim diplomatama da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Guaido je reagujući na to, pozvao sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate, a Vašington je saopštio da će ignorisati Madurovu naredbu, navodeći da on nema ovlašcenje da prekine diplomatske odnose, preneo je AP.

Izvor Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More