Advokat porodice: Slobodan Milošević nalogodavac ubistva Slavka Ćuruvije

Foto/Wikimedia
441

BEOGRAD – Advokat Slobodan Ružić rekao je danas u završnoj reči u Specijalnom sudu u Beogradu, da činjenice ukazuju da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević nalogodavac ubistva novinara Slavka Ćuruvije i da je uveren da mu je supruga Mira Marković davala savete.

Ružić koji je punomoćnik dece novinara Slavka Ćuruvije, rekao je da je Milošević jedini imao apsolutnu moć u državi i takvu mogućnost da iskoristi državne resurse ne samo u tom slučaju, već i kod ubistva lidera Sprskog pokreta obnove Vuka Draškovića i nekadšnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

„Ćuruvija je ubijen samo zato što se drznuo da se suprotstavi jednom zločinačkom režimu i to tako što je preko svojih novina pokušao da se bori za istinu“, rekao je Ružić.

Ružić je naveo i da je Milošević Ćuruviju označio kao državnog neprijatelja nakon čega je otpočeo njegov otvoreni progon.

Prema njegovim rečima, novinari koji su imali hrabrosti da stvari nazivaju pravim imenom bili su izloženi „rafalnoj paljbi državnih medija“.

„Na kraju se prešlo na pravu rafalnu paljbu“, ocenio je Ružić.

Kako je rekao sve vreme dok je pisao završnu reč, osećao je mučninu u stomaku zbog podsećanja na „užasno vreme ’90-tih godina“ iz kojeg nismo izvukli pouke.

„Još je u Srbiji prisutno relativizovanje zločina počinjenih u naše ime pa i ovog strašnog ubistva, poznatog beogradskog novinara“, rekao je Ružić.

Advokat Rajko Danilović koji zastupa Branku Prpu u čijem je prisustvu Ćuruvija ubijen, rekao je da je tokom suđenja dokazana krivica optuženih – bivših pripadnika Državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

On je ukazao da je tadašnji Zakon o informisanju bio takav da je svako mogao da pokrene postupak protiv medija.

„Ćuruvijini mediji su bili izloženi progonu“, rekao je Danilović podsećajući da je Ćuruvija bio vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin.

Advokat Nikola Barović punomoćnik Branke Prpe, rekao je da Ćuruvija uprkos brojnim savetima, nije ni po cenu života otišao iz Beograda.

„Ćuruvija je ubijen iz političkih razloga“, ocenio je Barović u završnoj reči.

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavlja se sutra u Specijalnom sudu, a završne reči trebalo bi da iznese odbrana.

Pre advokata, danas je iznošenje reči završio postupajući tužilac Milenko Mandić koji je predložio sudskom veću da na maksimalne kazne od 40 godina zatvora osudi optužene za ubistvo.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a optuženi su odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Suđenje je počelo 1. juna 2015. i kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti jer ih je javno kritikovao.

Izvor Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More