Sve duži spisak država koje odustaju od vakcine AstraZeneka OSIM AUSTRIJE, a za SZO sistem funkcioniše

Foto: Tanjug/ AP Photo/Christophe Ena
230

Iako je mnoštvo zemalja u EU donelo odluku o obustavljanju vakcinacije AstraZeneka vakcinama, austrijski nacionalni vakcinalni savet preporučuje dalje korišćenje ovog cepiva.

Nacionalni savet za vakcinaciju, pored privremene preporuke za nastavak korišćenja AstraZeneka vakcine, ističe da nedostaju podaci na osnovu kojih bi doneli konačnu odluku.

Austrija posmatra odluke nekih članica EU o obustavljanju primene AstraZeneka kritički.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober, s tim u vezi, zatražio je što je brže mogući stav nadležnih evropskih vlasti za zajedničko evropsko delovanje.

“Kod vakcinacije smo se složili oko zajedničkog evropskog delovanja. Nacionalno solidarisanje zbog toga nije efektivno, niti doprinosi stvaranju poverenja”, naglasio je Anšober.

Kazao je da tako dalekosežne odluke moraju biti donete na osnovu jasnih činjenica, a trenutno nema nikakvog dokaza za povezanost zdravstvenih incidenata i vakcine AstraZeneka.

SZO: Ne paničite!

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da sistemi namenjeni zaštiti javnog zdravlja rade, jer je nekoliko zemalja suspendovalo upotrebu vakcine protiv kovida19 kompanije AstraZeneka da bi istražilo moguće neželjene efekte.

“To ne znači nužno da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom protiv kovida 19, ali je uobičajena praksa da se oni istraže i to pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da postoje efikasne kontrole”, rekao je Tedros tokom onlajn brifinga, prenosi Rojters.

Savetodavni odbor SZO planira da se sastane sutra kako bi razgovarao o vakcini, koju su Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Slovenija, Rumunija i druge zemlje danas privremeno suspendovale nakon što je nekoliko zemalja prijavilo ozbiljne zdravstvene probleme i smrtne ishode kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

I Portugal privremeno suspendovao vakcine AstraZeneke

Portugal je juče privremeno suspendovao vakcine protiv kovida 19 kompanije AstraZeneka, sledeći poteze nekoliko drugih evropskih zemalja usred zabrinutosti zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata.

Prethodno su se Španija, Francuska, Nemačka, Slovenja i Italija pridružile Danskoj, Norveškoj i nekoliko drugih zemalja u suspendovanju upotrebe vakcine nakon izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

Portugalnske zdravstvene vlasti saopštile su da, iako su neželjeni efekti bili “izuzetno teški”, oni su bili i “izuzetno retki”, dodajući da do sada u Portugalu nisu zabeleženi takvi slučajevi.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da nema dokaza da je probleme izazvala vakcina koju je sa Univerzitetom Oksford razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneka.

Doze AstraZeneke koje su do sada stigle u Portugal biće čuvane do daljeg, kažu iz portugalske radne grupe za vakcinaciju.

I Kipar privremeno suspendovao vakcine AstraZeneke

Kipar je juče suspendovao vakcine protiv kovida 19 kompanije AstraZeneka, čekajući reviziju Evropske agencije za lekove (EMA), saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Kiparski program imunizacije stanovništva vakcinama kompanije Fajzer /Bajontek i Moderna će se nastaviti, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Nije bilo javno prijavljenih slučajeva bilo kakvih neželjenih efekata vakcine AstraZeneka na Kipru.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More