SZO zabrinuta za Balkan: Podseća na Bergamo, neki tek počinju da uvode ograničenja

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
240

Stanje s pandemijom korona virusa na području jugoistočne i srednje Evrope posebno je zabrinjavajuće za Svetsku zdravstvenu organizaciju. Kako su saopštili na konferenciji za novinare, posebno ih brine situacija na Balkanu i u Centralnoj Evropi.

Kako su istakli, danas je situacija najgora u oblastima koje su u prvih šest meseci prošle godine uspešno kontrolisale bolest.

– Posebno smo zabrinuti zbog epidemiološke situacije na Balkanu, kao i u mnogim drugim zemljama Centralne Evrope – rekla je portparolka SZO Ketrin Smolvud.

U ovim oblastima, broj umrlih i hospitalizacija osoba koje su obolele od kovida je „među najvećim na svetu“.

SZO je takođe navela da su i baltičke države sada svrstane u područja sa “lošim imidžom”.

Evropski region SZO obuhvata 53 zemlje i teritorije i uključuje Rusiju i nekoliko država Centralne Azije.

Regionalni direktor Hans Kluge rekao je da uvođenje vakcina protiv korona virusa još nije dovoljno za zaustavljanje širenja prenosa širom regiona.

– Incidencija slučajeva nastavlja da raste i kreće se ka istoku – rekao je Kluge.

On je rekao da se već tri nedelje uzastopno beleži rast broja slučajeva zaraze i dodao da je prošle nedelje u evropskom regionu SZO prijavljeno više od 1,2 miliona novih slučajeva.

Iako su mnoge zemlje širom Evrope trenutno pod „delimičnim ili potpunim zaključavanjem u celoj zemlji“, Kluge je rekao da neke počinju da ukidaju ograničenja zasnovana na pretpostavci da bi povećana vakcinacija „odmah dovela do poboljšane epidemiološke situacije“.

– Prerano je za takve pretpostavke – rekao je Kluge.

Regionalni direktor je, takođe, naglasio da će vakcine na kraju ponuditi izlaz iz pandemije.

– Vakcine deluju i na kraju će omogućiti povratak u novu normalu – rekao je Kluge.

Podsetimo, situacija je poslednjih dana alarmantna u Bosni i Hercegovini. Iz Sarajeva je pre nekoliko dana upućeno dramatično upozorenje da situacija podseća na “scenario iz Bergama”, italijanskog grada koji je 2020. bio simbol teškog stradanja u pandemiji.

Podsetimo, i Srbija je uvela pooštrene mere kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa.

Uskoro opširnije…

Uprkos imunizciji povećava se broj novozaraženih u regionu

Uprkos imunizaciji broj novozaraženih u državama regiona i dalje raste, što je nadležne prinudilo na uvođenje novih ili produžavanje već donetih pooštrenih epidemioloških mera.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 1.445 novih slučajeva zaraze korona virusom, od testiranih 8.676 uzoraka, što je broj aktivnih slučajeva povećalo na 5.490.

Od posledica korona virusa u Hrvatskoj je umrlo 12 osoba među kojima je i 12-godišnja devojčica, za koju su lekari rekli da je imala srčane probleme. U toj zemlji je do sada od korona virusa umrlo 5.709 pacijenata.

Slovenija je testirala 5.989, od kojih je pozitivno 1.112 ili 18,6 odsto. Od posledica korona virusa umrlo je sedam osoba.

U Bosni i Hercegovini Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, je prema poslednjim podacima, na manje testiranih uzoraka u odnosu na juče registrovano više novozaraženih – 1.726.

Preminulo je 35 pacijenata, što je manje u odnosu na juče kada su preminula 53 pacijenta.

Samo u Federacii BiH je registrovano 1.216 novozraženih od 3.969 testiranih uzoraka.

Trenutno je aktivno 11.529 slučajeva pozitivnih na korona virus. Prijavljena su 24 nova smrtna ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 3.080.

Republika Srpska je testirala 1.165 laboratorijskih uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 422 osobe. Radi se o 206 muških i 216 ženskih osoba, od kojih je 38 mlađe, 263 srednje i 121 osoba starije životne dobi. Preminulo je 10 smrtnih slučajeva, a reč je o osobama srednje i starije životne dobi. U Republici Srpskoj je od početka epidemije preminulo 2.405 osoba.

U Brčko distriktu BiH testirano je 129 osoba, od čega je 88 pozitivnih slučajeva, a jedna osoba je preminula.

U Crnoj Gori je prijavljeno 18 smrtnih slučajeva, koliko je registrovanog i 8. marta, starosti između 55 i 90 godina, kao i 553 novozaražene osobe, od 2.098 testiranih uzoraka.

Najviše novozaraženih je u Podgorici i Nikšiću – 175, odnosno 104.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 8.581.

U Severnoj Makedoniji je registrovano 1.293 novozaraženih korona virusom i 24 preminulih pacijenata. Testirano je 4.094 uzoraka. Najviše novozaraženih je u Skoplju – 626. Broj aktivnih slučajeva u Severnoj Makedoniji je 12.819.

Mađarska je prijavila danas 195 preminulih pacijenata, uglavnom starijih osoba, dok je registrovano 3.456 novozaraženih slučajeva korona virusom, što je broj aktivnih infekcija povećao na 156.096.

Najviše novozaraženih je u Budimpešti 101.710.

U Rumuniji je u poslednja 24 sata registrovano 6.186 novih slučajeva infekcije od više od 39.000 testiranih uzoraka.

Pored novopotvrđenih slučajeva, nakon ponovnog testiranja pacijenata koji su već prelažali zarazu bilo je 1.169 pozitivnih.

Prijavljeno je 89 preminulih pacijenata, pa je broj preminulih povećalo na 21.787 od početka epidemije.

Bugarska je testirala 19.214 uzoraka, od kojih je pozitivno 4.374 ili 22,76 odsto. Prijavljeno je 107 smrtnih slučajeva.

Aktivnih slučajeva u Rumuniji je 47.173.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More