Srpski ministar moli nemačkog ambasadora: Otvarajte pogone u našoj zemlji, odoše nam radnici u Nemačku

FOTO TANJUG /DRAGAN KUJUNDZIC
70

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović zamolio je danas ambasadora Nemačke Tomasa Šiba da utiče na nemačke kompanije da otvaraju pogone u svim krajevima Srbije kako bi se smanjila ekonomska migracija građana Srbije u EU, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Ministar Dmitrović je izjavio da iz Srbije iz ekonomskih razloga godišnje ode nekoliko desetina hiljada ljudi, a značajan broj njih baš u Nemačku, navodi se u saopštenju.

Napomenuo je da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju osnovano da bi se zastavili negativni trendovi, da bi se stopa rađanja sa sadašnjih 1,5 dovela na nivo proste reprodukcije od 2,1.

“Mi razumemo da mladi traže šansu za boljim životom, ali ujedno to vidimo i kao šansu da im ujednačenim razvojem Srbije stvorimo bolje uslove ovde, jer odluka da odu nije emotivne, već ekonomske prirode”, rekao je ministar.

On je stoga zamolio ambasadora Šiba da pomogne, koliko je u njegovoj moći, kako bi nemačke kompanije investirale i u unutrašnjost Srbije, a ne samo u blizini velikih centara.

Ambasador Šib je rekao da će ohrabrivati nemačke kompanije da ulažu u svim krajevima Srbije, ali je dodao da je to ipak odluka investitora na koju presudno utiče putna infrastruktura.

On je istakao da su za dve i po godine koliko je ambasador, kompanije iz Nemačke u Srbiji otvorile 20.000 novih radnih mesta, tako da sada zapošljavaju 68.000 radnika.

“Svesni smo i kontradikcije, da se Srbija bori da poboljša demografsku sliku, a da Nemačka s druge strane ima potrebu da upošljava radnu snagu. Zato, uporedo sprovodimo i program reintegracije. Vašim državljanima, koji se dovoljno ekonomski osnaže, pružamo podršku za povratak”, rekao je ambasador Šib.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More