Dilema vernika: Vakcinacija ili ne? Srpski vladika ličnim primerom apelovao na imunizaciju: Dođite u Hram za Vaskrs! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Vadim Ghirda
265

Od kada je počela vakcinacija protiv korona virusa u celom svetu, nijedna pomesna pravoslavna crkva nije izašla u javnost sa jasnom preporukom i pozivom na vakcinaciju, ali ni sa stavom da istu treba bojkotovati. Vernici su zasad prepušteni sopstvenom sudu i veri u zvanične medicinske preporuke. Mnogi su u dilemi.

Pojedine vladike SPC u Srbiji su odabrale vakcinaciju po sopstvenoj odluci, bez poziva vernika da to isto učine.

Međutim, desilo se nešto van zvaničnog stava i saopštenja Srpske pravoslavne crkve, da je vladika remezijanski Stefan pozvao verni narod na vakcinaciju, da sledimo njegov primer kako bismo jedni drugima služili.

– Narode dragi, ja sam se vakcinisao da bih vama služio, vakcinišite se i vi, pre svega da biste sačuvali svoj život – apelovao je u videu vladika.

Uz to je uputio poziv za dolazak u Hram na Vaskrs.

“Dođite u Hram na Vaskrs da zajedno proslavimo našega Životodavca Gospoda Isusa Hrista”, poručio je vladika Stefan.

Jedno je sigurno, da su mnogi vernici ostali zatečeni ovakvim pozivom vladike na vakcinaciju, pre bilo kakvog zvaničnog saopštenja Sinoda ili patrijarha.

S druge strane, reči vladike Stefana nisu u suprotnosti sa rečima preminulog patrijarha Irineja i sadašnjeg patrijarha Porfirija o poštovanju epidemioloških mera koje je propisao Krizni štab a usvojila Vlada Srbije.

U Srbiji su pojedini predstavnici katoličke i pravoslavne crkve slali poruke koje su dovodile u pitanje zvanične protivepidemiološke mere.

Kada je Srpska pravoslavna crkva u pitanju najveći udar zbog oštrih epidemioloških mera doživela je prošle godine za Vaskrs, kada je u celoj zemlji vladalo vanredno stanje i policijski čas baš u dane proslave najvećeg hrišćanskog praznika.

U aprilu je Sinod SPC zatražio od državnog vrha privremeno prekid tadašnje zabrane kretanja na Uskrs kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji.

Ipak nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je preneo da neće biti ukidana zabrana kretanja tokom uskršnjih praznika, patrijarh je, prema zajedničkom saopštenju, rekao da je Crkva i „do sada poštovala i poštuje“ propisane mere i preporuke Vlade Srbije u vezi sa epidemijom.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Patrijarh je na samom početku epidemije pozvao sveštenstvo i vernike da poštuju odluke Vlade Srbije o merama zaštite.

„Pozivamo sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na sveta bogosluženja i ni sebe ni druge ne izlože riziku”, saopštila je tada SPC.

U saopštenju SPC tada je navedeno da je „nerazumno i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu, niti se pričešćuju, da će sama crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – Sveto pričešće”.

SPC je tada još poručila da je proglašavanje „kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti čista laž, budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja”.

Od posledica korona virusa preminulo je nekoliko vladika i patrijarh SPC.

Nakon izbora za novog patrijarha srpskog na kritike da crkva ne poštuje epidemiološke mere, patrijarh Porfirije je naveo da „smo dužni da poštujemo lekare i slušamo sve protivepidemijske mere”.

Ali, nastavio je, i da „u razmišljanje o merama zbog problema sa mentalnim zdravljem – moraju biti uključeni i sociolozi i psiholozi i sveštenici”.

Foto: SPC/ Njagova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 5. marta 2021. godine u kapeli Patrijaršijske rezidencije u Beogradu pomen novoprestavljenom umirovljenom Episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju

“Duboko verujem da je moguće da i u ovim uslovima kakvi su danas organizovati bogosluženja i sve verske obrede tako da poštujemo epidemiološke mere i da čuvamo tako onog drugog od sebe”, istakao je patrijarh.

 

Čekajući stav sinoda SPC o vakcinaciji

 

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej je rekao da Srpska pravoslavna crkva nije zauzela službeni stav po pitanju vakcina i vakcinacije stanovništva protiv virusa korona, ali da će, prema njegovom mišljenju, primanje vakcine biti slobodan stav svakog pravoslavnog hrišćanina.

“Mislim da će stav Crkve biti takav da, uzimajući u obzir sve raspoložive podatke, svaki pravoslavni hrišćanin sam za sebe odluči slobodno i odgovorno, da li hoće ili neće primiti vakcinu”, dodao je vladika Irinej.

Episkop Irinej je za Radio-televiziju Vojvodine rekao, da Crkva nije nikakva organizacija, koja ima nekakvu gvozdenu disciplinu, da svako po pitanju vakcine i vakcinisanja mora postupiti na isti način.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

“Crkva je prostor slobode i za svoje čanove, ali i za ostale. Zato verujem da po tom pitanju Crkva neće zauzeti neki obavezujući stav, nego će to odrediti činjenice koje se po pitanju vakcine i vakcinisanja budu pojavile”, dodao je vladika.

Među vakcinisanim crkvenim velikodostojnicima je episko šabački i administrator valjevske eparhije Lavrentije, koji je u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara 19. januara je primio vakcinu protiv kovida. Mesec dana nakon toga je i hospotalizovan jer je oboleo, ali se i uspešno oporavio.

Kada je u pitanju katolička crkva u srbiji Stanislav Hočevar, kao njen poglavar, je naveo da “ako nam danas pružaju vakcine koje su sastavljene i iz manipulisanih ćelija ljudskoga bića, iz ljudskih fetusa i govore nam da nam daju lek, onda nam zapravo na duge staze pružaju novi COVID”.

“Isus se ne miri sa tim da živimo u strahu i neizvesnosti. Nije, naime, volja Njegova da budemo zatvoreni, izolovani, udaljeni jedni od drugih, kamoli da je želja Njegova da živimo sa maskama na licu”, poručio je Hočevar uoči Božića.

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

Iz Vatikana je u decembru katolicima poručeno da je moralno prihvatljivo primiti vakcine protiv COVID-19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korišćene ćelije iz tkiva pobačenih fetusa.

Tada je Kongregacija za nauku vere zauzela stanovište da su takve vakcine dopuštene sve dok ne postoji alternativa.

Toj Kongregaciji upućeno je više zahteva u vezi sa prihvatljivošću nove vakcine.

“Svaka vakcinacija potvrđena kao klinički sigurna i efikasna može da se koristi mirne savesti uz sigurno saznanje da upotreba takvih vakcina ne predstavlja formalnu vezu sa abortusom iz kojeg su dobijene ćelije korišćene u proizvodnji vakcina”, navedeno je u saopštenju Kongregacije, tela za sprovođenje i zaštitu katoličke doktrine.

Vakcinacija u Srbiji zvanično započela nakon što je premijerka Ana Brnabić primila vakcinu.

Do sada je u Srbiji vakcinisano više od dva miliona građana.

Vakcine stigle i na Svetu Goru

 

Kako prenosi blog oca Onufrija Hilandarca – Svetogorske staze kao i mnoštvo grčkih crkvenih izvora, ovih dana krenula je imunizacija i na Svetoj Gori Atonskoj. Prvi vakcinu primio iguman svetogorskog manastira Esfigmena u Kareji (kanonski priznati).

Juče je čamac obalske straže dovezao na Svetu Goru prvih 400 doza “Fajzer” vakcina protiv korone. Vakcinacija je počela istog dana u Zdravstvenom centru Svete Gore u Kareji, te je juče vakcinisano 36 monaha i svetogorskih radnika. Prvu vakcinu na Svetoj Gori primio je arhimandrit Vartolomej, iguman kanonskog Esfigmena u Kareji. Vakcine su primili i pojedini monasi Ivirona, Kutlumuša i Simonopetre koji su juče bili u Kareji.

Početak vakcinacije na Svetoj Gori planiran je za prošlu sredu, ali zbog jakih vetrova doze vakcina nisu mogle da se dopreme na poluostrvo. Vakcinacija je nastavljena i danas, a prema grčkim medijima Svetoj Gori će biti isporučeno 2000 doza vakcina.

Imunizacija na Svetoj Gori, naravno, nije obavezna. Na Atosu trenutno živi nešto malo manje od 2000 monaha.

Do ovih fotografija i informacija došlo se na osnovu objave na društvenim mrežama stranice Prijatelji manastira Hilandara, koji napominju da ova objava ni u kom slučaju ne predstavlja bilo kakav zvaničan stav manastira Hilandara po pitanju vakcinacije, već je isključivo vest informativnog karaktera uredno povezana sa izvorima.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More