Srpska narodna odbrana oživela sećanja na Mihajla Pupina

Parastos Mihajlu Pupinu na groblju u Bronksu
111

“Mi smo ovde u Čikagu izloženi samovolji majora grada i guvernera. Okupljanja su ograničena, tako da još nisam imao priliku da pokrenemo nijednu planiranu aktivnost. Početkom marta naši diktatori su konačno dopustili da možemo ispuniti restorane i hale do 25 odsto dozvoljenog kapaciteta. Tako smo odlučili da u prostorijama Doma SNO održimo memorijal za Mihajla Pupina. A sledećeg dana 13. marta ću da odletim u Njujork da posetim grob Mihajla Pupina, zapalim svecu i položim cveće”.

Ovako nam je Drago Vujošević, predsednik Srpske narodne odbrane u SAD početkom marta najavljivao veliku memorijalnu trininu posvećenu sećanju na slavnog srpskog patriotu i svetskog pronalazača Mihajla Pupina Idvorskog (4. april 1858 – 12. mart 1935). Memorijalni skup je održan 12. marta u prostorijama SNO u Čikagu, u znak 86- togodišnjeg pomena čuvenom profesoru Kolumbija univerziteta u Njujorku. Tim povodom je u organizaciji Srpske Narodne Odbrane organizovano predavanje na temu: “Mihajlo Pupin – život i delo”.

Učesnici skupa o Mihajlu Pupinu u SNO

Pupin je bio jedan od osnivača ove ugledne patriotske organizacije i prvi predsednik Srpske narodne odbrane još daleke 1914. godine. Predavanje je održao profesor, doktor Mirko Mrkšić, jedan od rukovodilaca elitne naučne ustanove Nord Vestern Univerziteta. U svom izlaganju dr Mrkšić se osvrnuo na Pupinovo autobiografsko delo “ Od pašnjaka do naučenjaka”, za koje je ovaj naučnik dobio prestižnu Pulicerovu nagradu za književno delo i privilegiju da se u srednjim školama SAD koristi kao udžbenik.
“Izlaganje prof. dr Mrkšića bilo je jako uspešno za sve prisutne, a očigledno i za njega, jer je izrazio želju da ponovo dođe i održi predavanje. Ovoga puta je govorio o radu i stvaranju našeg velikog naučnika Mihajla Pupina, a dotakao se malo i Nikole Tesle. Hvala svima, koji su prisustvovali ovom važnom dogadjaju, a posebno dr Mrkšiću na njegovom veoma bogatom izlaganju. Da napomenem da je odličnu večeru za sve prisutne pripremio Gradimir Marković, predsednik SNO mesnog odbora Severni Čikago,“ rekao nam je gospodin Drago Vujošević.

Prostorije predavanja i pomena su bile su ispunjene do poslednjeg mesta. Ovom mamorijalnom skupu su prisustvovali sveštenik Dobrivoje Mićunović, najstariji član SNO , bivši predsednik Vlado Bjelopetrović sa suprugom Verom, Rade Raković, dugogodišnji član i blagajnik, Petar Gatarić, predsednik CŠO Sveti Stefan Dečanski, Dragan Selaković, predsednik četničke organizacije Ravna gora i prvi potpredsednik SNO i mnogi drugi, uglavnom mlađi Srbi iz Čikaga.

Predsednika SNO gospodin Drago Vujošević je sutradan u Njujorku prisustvovao crkvenom pomenu Mihajlu Pupinu na groblju Vudlon, u Bronksu. Parastosu je prisustvovalo petnaestak ljudi među kojima su bili: vladika Irinej, nekoliko sveštenika iz lokalnih crkava, konzulka Olgica Vlačić u Njujorku, prvi savetnik Radomir Ilić iz Ambasade R. Srbije iz Vašingtona.

Drago Vujišević i predavač dr Mirko Mrkšić

Na parastosu se konzulka Olgica Vlačić obratila prisutnima kratkim govorom i izmedju ostalog zamolila prisutne da se ponovo okupe u još većem broju kada se budu prenosile mošti velikog Mihajla Pupina iz Amerike u maticu Srbiju.

SNO, je najstarije organizacije u Americi i ovim pomenom s euspešno vratila svojim aktivnostima u vreme pandemije korona virusa. Sledeće predavanje je već zakazano za subotu, 27. marta. Tema će biti “ Apostolski kontinuitet Srpske Patrijaršije”, a predavač će biti protonamesnik Branislav Končarević, doktor nauka.

“U planu je da u aprilu mesecu organizujemo predavanje na temu Jasenovca, za koje trenutno tražimo predavača“, rekao nam je predsednik SNO gospodin Drago Vujošević, koji je jako zadovoljan, jer SNO posećuju mladi srpski kadrova, bez kojih nema nade za opstanak Srpske narodne odbrane u SAD.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More