LJUBIMCI: Kako da prepoznate da vaš pas ima bolove?

Foto / Pixabay
415

Pored promene u ponašanju i karakteru, koju ćete samo vi kao vlasnik primetiti, postoji nekoliko znakova koji vam govore da vašeg psa nešto boli i da nešto nije u redu.

Prekomerno lizanje nekog dela tela
Da li primećujete da vaš pas liže određeno područje do iznemoglosti? Da, to znači da ga boli. Prekomerno lizanje često služi umirenja tog određenog mesta. Prirodan instinkt je da „očisti“ ranu ili područje. Ako stavite ruku preko područja koje vaš pas preterano liže, on će samo nastaviti da liže vašu ruku. Odmah ga odvedite kod veterinara, pošto i prekomerno lizanje može ozlediti i iziritirati kožu psa.

Promene ličnosti
Osobine i ponašanje psa mogu da se promenie kada su u bolovima – od izbegavanja društva do agresije. Psi će ponekad izbegavati kontakt sa vama, jer misle da ćete ih dalje povrediti ili pokušati da ih premestite,  što će izazvati bol. Agresija se može dogoditi ako nemaju gde da se sakriju ili ako je povreda vidljiva.
Prekomerno dahtanje
Dahtanje se često dešava kada je vruć dan ili nakon što su trčali. To je njihov način regulacije telesne temperature. Prekomerno dahtanje je često povezano i sa stresom.Vaš pas je nemiran
Izgleda kao da ne može da se opusti? Kreće sa jednog mesta na drugo? Nemir može biti znak bolova, bilo da je to unutrašnja ili spoljna povreda.

Pas nema apetit

Najčešći znak da je pas u bolovima je odbijanje hrane i vode. Nedostatak apetita može značiti mnoge stvari, ali kako biste bili sigurni da je sa ljubimcem sve kako treba, odvedite ga kod veterinara, kako biste odbacili sumnju da ima neke unutrašnje povrede.

Jede travu
Ako vaš pas jede travu, sasvim je sigurno da ga boli stomak. Ovo se često dešava kada im treba povraćanje. Psi imaju prirodan instinkt da jedu travu, jer im to pomaže da ispovraćaju sve što im smeta.

Ukoliko vidite bilo kakvu promenu u ponašanju četvoronožnog ljubimca, odmah ga odvedite na pregled .

Imajte na umu da oni zavise od vas i da na ovaj načim pokušavaju da stave do znanja da im nije dobro.

Izvor Budoarinfobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More