Srbija sprema serološki test na antitela, primećuje korona virus u ranoj fazi

A member of the medical staff from the National Health Organisation (EODY) conducts a rapid test for COVID-19 at a mobile testing point, in Athens, Sunday, March 14, 2021. More than 1.1 million doses of the COVID-19 vaccine have been administered so far in Greece, but infections remain on the rise despite four months of lockdown measures. (AP Photo/Yorgos Karahalis)
458

Srbija će do kraja aprila dobiti svoj serološki test na prisustvo antitela na korona virus na bazi antigena proizvedenih u zemlji, pišu Novosti.

Krajem godine bi, navodi list, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa, koji će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osetljivijim od postojećih, tako da će moći da detektuje korona virus u ranoj fazi bolesti.

Na ovim važnim projektima koje finanasiraju Fond za nauku Srbije i UNDP trenutno rade profesori i asistenti na Hemijskom fakultetu u Beogradu, u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta i Instituta INEP.

Prof. dr Tanja Chirković sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta kaže da se registracija srpskog testa sa domaćim komponentama očekuje krajem aprila.

Prema njenim rečima, test za antitela već proizvodi INEP, ali sa proteinima iz inostranstva.

“Te iste proteine sada ćemo priozvoditi kod nas i neće morati da se kupuju. Kada ovladamo tehnologijom za proizvodnju proteina moći ćemo lako da se prilagodimo i promenama koje nastaju kod mutacija”, navodi Ćirković.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More