Rasejanje spasava i pomaže srpsku decu, i u pandemiji u Srbiju stižu medicinski aparati, bolnička oprema, knjige i novac

Malteški vitezovi koji su uručili pomoć Srbima
130

“Borimo se da Gavrilo primi gensku terapiju (Zolgensmu). Cena terapije sa okupacionim, fizikalnim i bolničkim lečenjem spinalne mišićne atrofije, sa smeštajem je 2,5 miliona evra. To je suma koja je za nas nezamislivo velika”, izjavila je za RTS majka Nevena Đurđević, kada je zamilila dobre ljude za pomoć
Majka je dala broj deviznog računa, ali i apel: potrebno je da svi pošaljemo poruku – 973 na 3030.
Šestomesečni gavrilo Đurđević iz Kragujevca je šesto dete koje u Srbiji boluje od ove opake bolesti, a mora da se leči u inostranstvu. Naši humanitarci i donatori su se već iskazali kao veliki dobrotvori, pa se nadamo da će i ovog puta spasiti život ovom mališanu.


Već je u Beogradu učinjen napor da se naša obolela deca leče kod kuće, a ne u inostranstvu. Malteški vitezovi sa Malte su darivali Klinici za neurohirurgiju aparat za neuromonitoring, koji omogućava izvođenje operacija pacijenata sa spasticitetima nogu. Do sada su pacijenti – deca slati u Tursku i SAD za ovakve operacije.

“Zahvaljujući ovom uređaju mi smo nakon edukacije naših lekara spremni da započnemo operacije na kičmi kod dece koji kao posledicu imaju onesposobljavajuće spasticitete nogu. U početnoj fazi imaćemo pomoć iskusnih lekara iz Nemačke sa kojima smo već dve godine u kontaktu. Na taj način moći ćemo da formiramo ekipu uz pomoć iskusnih hirurga iz Nemačke, kako bi što pre počeli sa ovim operacijama u našoj Klinici, čime ćemo smanjiti troškove koji su izdvajani za slanje dece u inostranstvo, plaćanje bolničkih troškova i putovanja (svaka operacija košta više od 20.000 eura).

Pomoć iz Kanade za srpsku decu

Vrednost ovog aparata je oko 8 miliona dinara, a polovinu sume donirala je Ambasada Suverenog Vojnog Malteškog reda u Republici Srbiji zajedno sa LDS Čeritiz Srbija iz Solt Lejk Sitija iz Sjedinjenih Američkih država, Aleksandar Hangimana i Menpauer Grup Srbija.

Neosporno je da srpska dijaspora poslednjih godina spasava srpsku i drugu decu u matici od siromaštva, raznih nevolja i opakih bolesiti. Takva solidarnost i humanost postoji organizovano još od 1905. godine, kada je u Beogradu osnovano dobrtovorno društvo kolo srpskih sestara.

U okviru akcije ”Sabor”, posebnim zalaganjem g-đe Gordane Gmijović iz Čikaga i g-dina Saše J. Miškovića iz Dolerna (Nemačka), u parohiji SPC u Čikagu sakupljena je pomoć učenicima Osnovne Škole ”Braća Aksić” iz Lipljana. Glavni organizator bilo je Kolo srpskih sestara pri crkvi Vaskresenja Hristovog iz Čikaga, koje je nedavno uputilo novčanu pomoć u iznosu od 8.000 američkih dolara.

“Kolo Srpskih Sestara pri Crkvi Vaskresenja Hristovog u Čikagu i dalje će nastojati da, uz maksimalan napor i trud, pomaže deci na Kosovu i Metohiji, ali i svima onima, kojima je pomoć potrebna u našoj zemlji, a sve to sa nadom da će jednog dana teška situacija u Srbiji da se promeni i da će potreba za nekom ovakvom organizacijom gotovo da se izgubi”, rečeno je ovom prilikom u Čikagu.

 

Kulturno-umetničko društvo Izvor iz Reklinghauzena i Humanitarna organizacija Prohuman iz Bad Salcuflena, organizovali su prošle nedelje humanitarnu akciju, u kojoj je prikupljena pomoć Gerontološkom centru i bolnici u Prokuplju.

Na putu za Srbiju nalazi se šleper u kome su između ostalog EKG i ultrazvuk aparat, specijalni kreveti i ormarići, invalidska kolica, pomagala za hodanje i još mnogo toga. Ova dva naša udruženja prethodnih godina organizivala su brojne akcije, a da realizuju najnoviju donaciju nije ih sprečila ni pandemija korona virusa.


Fondacija princeze Katarine Karađorđević i humanitarna Organizacija „Lajflajn Čikago“ obezbedili su tokom marta tri velike donacije. Opremili su biblioteku i školske lektire za decu od prvog do osmog razreda Osnovne škole „Živko Tomić“ iz Donje Šatornje u opštini Topola. U ovoj akciji posebno se istakao pukovnik Džon Kapel, predsedniku Fondacije Operacija Halijard. Organizacije “Lajflajn Čikago” i njeni donatoro obezbedili su još dve biblioteke za predškolske ustanove u Srbiji i biblioteku za OŠ “Jovan Dučić” iz Bijeljine u Republici Srpskoj.


Humanitarna organizacija “Lajflajn Kanada” preko Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine pomogla je Osnovnim školama „12. septembar“ iz Negotina i „Vuk Karadžić“ iz Donjeg Milanovca. Donacija u vrednosti od preko 60 000 dinara sadrži bele magnetne table i table od plute, novi štampač, kao i didaktički nastavni materijali.

Iz Kanade je princeze Katarine obezbedila i velikodušnu donaciju u vrednosti od 400 000 dinara Domu za decu sa posebnim potrebama „Stanko Paunović“ iz Negotina. Deca su dobila nove dušeke, setove posteljine i preko potrebne strunjače. Darivala je kompanije “NuVoxx Communications” iz Kanade.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More