Film „Oaza“ Ivana Ikića nagrađen na festivalu u Sofiji

Foto: Youtube printscreen
285

Film „Oaza“ Ivana Ikića nagrađen je Specijalnim priznanjem žirija u sekciji „Balkan Competition“ 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, saopštio je Filmski centar Srbije, koji je i podržao projekat.

Žiri je u svom obrazloženju istakao sledeće: „Ne dešava se često da naiđemo na film koji je ujedno umetničko ostvarenje i važan dokument. Ovaj film stavlja mlade sa posebnim potrebama u prvi plan društva i ima potencijal da promeni način na koji posmatramo te ljude i otvorimo svoja srca za njihove probleme“.

Filmu OAZA Ivana Ikića nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje na festivalu u Nemačkoj

 

Ostvarenje „Oaza“ je premijerno prikazano i nagrađeno u septembru 2020. godine na Venecijanskom filmskom festivalu i tada je projekat osvojio nagradu „Europa Cinemas Venice Label“ u selekciji „Dani autora, kao najbolji evropski film.

Socijalna drama je smeštena u milje doma dece sa posebnim potrebama gde se odvija ljubavna priča između troje mladih.

Osim naturščika, u filmu igra sve traženiji Goran Bogdan, kao i Tijana Marković.

Domaći kratki filmovi zapaženi na svetskim filmskim festivalima

 

Reditelj Ivan Ikić skrenuo je pažnju na sebe popularnim dokumentarcem „Tarot Srbija“ (2010), a onda i sa igranim filmom „Varvari“ (2014), gde su takođe igrali ili manje poznati glumci ili naturščici, uz profesionalne glumice – Jasna Ðuričić, Marina Vodeničar i druge.

„Oaza“ je snimljena u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske.

Producenti filma su „Sense Production“ iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti „Kepler Film“ iz Amsterdama, „Tramal Films“ iz Ljubljane, „SČA Pro.ba“ iz Sarajeva i „Les Flms D”Antoine“ iz Pariza.

Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program „Kreativna Evropa“ (potprogram MEDIA), kao i panevropski koprodukcioni fond Eurimages.

Filmu OAZA Ivana Ikića nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje na festivalu u Nemačkoj

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More