Prvo smo plakali uz pesmu “Ovo je Srbija”, a sada je 563 NAJMLAĐA SRPSKA FOLKLORAŠA iz celog sveta zapevala “Deca su ukras sveta” (VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen
371

Najmlađi članovi Kulturno-umetničkih društava iz Srbije i dijaspore otpevali su zajedno pesmu “Deca su ukras sveta”, a snimak je objavljen na mreži YouTube. Pod sloganom “Neka se čuje glas sloge, kulture, tradicije što pre”, ideja je bila da se spoje najmlađi članovi iz dečijih ansambala, a na snimku je 563 učesnika iz 24 zemlje, odnosno 94 udruženja.

Reč je o projektu “Folkloraši širom sveta”, koji su inicirali Srpsko kulturno-umetničko društvo “Oplenac” iz Toronta i KUD “Batajnica” iz Batajnice, a sve je počelo prošle godine tokom karantina. Tada je, podsetimo, urađena pesma “Ovo je Srbija”, a početkom ove godine pod istom organizacijom koju zapravo vode ključni ljudi ovih ansambala, stigao je poziv za novi projekat.

OVO JE SRBIJA! Srpski folkloraši iz celog sveta zajedno pevali ovu pesmu (VIDEO)

 

Prenosimo i zvanični spot preuzet sa youtube kanala.

Spot je deo projekta „Neka se čuje glas sloge, kulture i tradicije što šire!“ kojeg realizuju Srpsko kulturno umetničko društvo Oplenac iz Toronta i KUD „Batajnica“ iz Batajnice.

“Bila nam je velika čast što smo i ovog puta bili deo ove velike organizacije i predstavljali svoj grad u ovom projekt. Epidemiološka situacija i mere koje su na snazi nažalost ne dozvoljavaju nam da normalno funkcionišemo i radimo, nadamo se da će se sve brzo stabilizovati i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali novembra prethodne godine. 2021. godina je za nas veoma važna jer u njoj proslavljamo 45. godišnjicu našeg postojanja i kontinuiranog rada, sa tim u vezi i učešće u ovom projektu je bilo od velikog značaja za nas – kaže Zoran Tošić – umetnički rukovodilac KUD-a Pionir.

Projekat ,,Ovo je Srbija” je pokazao koliko se glas Srba čuje kada smo ujedinjeni. Kada smo složni. Kada se borimo za istu stvar, srpsku stvar. Kada svojom borbom dajemo primer da postoje vrednosti koje su snažnije od svakog ideala. To je jedini ispravan način koji treba da nam predstavlja zvezdu vodilju kroz ova čudna vremena. Srpska kultura, tradicija i srpski jezik mogu biti sačuvani samo jedinstvom svih nas, na kom god kraju sveta da se nalazimo.
Jednako važno je primer koji dajemo mlađim generacijama. Primer kako se treba odnositi prema svome. Primer da se svoje voli, čuva i brani, a tuđe poštuje. ,,Deca su ukras sveta” zato predstavlja ,,znak pored puta” svoj srpskoj deci i ujedno utemeljuje opredeljenje ,,Folkloraša širom sveta” i ,,Srpskog edukativnog centra” ka radu na ujedinjenju naše dece širom planete u odbrani najvažnijih tvorevina našeg naroda – jezika, govora, tradicije i kulture.
S druge strane, univerzalne vrline koje deca samim svojim postojanjem simbolišu, ukras je koji zahteva pažljivo negovanje i čuvanje i tim povodom neka ovaj snimak bude podsetnik i zavet nama ,,odraslima” u kom smeru treba neprestano da posmatramo.
Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More