SRBIJA: Nacionalne manjine danas izlaze na birališta

Foto /Printscreen / You Tube
457

BEOGRAD – U Srbiji se danas održavaju izbori za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina, na kojima pravo glasa ima 509.315 birača.

Biračka mesta za neposredne izbore otvorena su u 7 sati. Glasanje se završava u 20 časova, a Republička izborna komisija (RIK) je odredila 926 mesta za glasanje širom Srbije.

Za neposredne izbore ukupno je proglašeno 58 izbornih lista, dok će četiri saveta birati članove na elektorskim skupštinama.

Prvi put će biti izglasan i formiran Nacionalni savet ruske nacionalne manjine, zbog čega će Srbija imati 22 nacionalna saveta umesto dosadašnjih 21.

Najviše lista, čak sedam, podneto je na izborima za Nacionalni savet Rusina. U poseban manjinski birački spisak upisan je 7.911 birač rusinske nacionalnosti s pravom glasa.

Sledeći po broju lista su pripadnici albanske nacionalne manjine, koji su formirali i predali ukupno šest lista. U njihov birački spisak upisana su 35.662 birača.

Romi su ove godine predali pet izbornih lista. Kod Bošnjaka, Rumuna i Slovaka ih ima četiri a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi imaju po tri liste.
Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu listu.

Savet na elektorskoj skupštini u Beogradu biraće makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska manjina.

Pravo učešća na izborima imaju oni građani koji su upisani u posebne biračke spiskove manjinskih zajednica.

Glasački listići veličine A4 formata sadrže nazive proglašenih lista na srpskom i na jezicima nacionalnih manjina.

Izbore sprovodi RIK, a konačni rezultatima biće objavljeni do 96 časova od završetka glasanja, posle čega sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor, odbore za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine i imaju nadležnost u četiri oblasti – kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

Izvor Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More