Hitan sastanak sa Angelom! Ne važi prethodni dogovor sa premijerima, Merkelova traži produžetak lokdauna i POOŠTRAVANJE MERA ZA VASKRS

Foto: Tanjug/ Michael Kappeler/Pool Photo via AP
278

Nemačka kancelarka Angela Merkel jutros je sazvala hitan sastanak sa liderima nemačkih saveznih država kako bi razgovarali o pandemiji korona virusa.

Sastanak dolazi nakon jučerašnjeg dogovora o produženju lokdauna do 18. aprila.

Uprkos sastanku guvernera nemačkih pokrajina i kacelarke Angele Merkel koji je prekinut u ponedeljak, nemačka kancelarka se oglasila u utorak ujutru i svima saopštila da se mere pooštravaju.

Prema njenoj odluci, Nemačka produžava restrikcije na još mesec dana i uvodi još neke stroge mere tokom pet dana uskršnjih praznika u nastrojanju da zaustavi širenje koronavirusa.

Za danas je sazvan i hitan sastanak kod kancelarke, potvrdio je Armin Lašet, lider Hrišćansko-demokratske unije i premijer najnaseljenije nemačke savezne države, koji je u obraćanju regionalnom parlamentu rekao da očekuje vrlo žučnu raspravu o onome što se dogodilo tokom pregovora ranije ove nedelje, prenosi agencija Rojters.

Nemačka je danas prijavila još 15.813 slučajeva zaraze, čime je ukupan broj porastao na 2.690.523, dok je broj umrlih skočio za 248, na 75.212.

Broj slučajeva zaraze je na stabilnih 108 na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana.

Na razgovorima održanim u ponedeljak sa liderima 16 nemačkih država, Merkel se zalagala za oštriji stav u borbi protiv pandemije, odustavši od planova za postepeno ponovno otvaranje privrede koji su dogovoreni ranije ovog meseca.

Međutim, u pregovorima koji su potrajali do ranih jutarnjih časova, premijeri pokrajina su se samo dogovorili oko upućivanja apela građanima da ostanu kod kuće tokom pet dana uskršnjih praznika, u nastojanju da se suzbije treći talas pandemije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More