“Radili smo kao jedan”: Na današnji dan 1999. počelo je NATO bombardovanje, a evo šta o obaranju “nevidljivog” kaže pukovnik Dani

Foto: Printscreen Prva TV
128

“Nisam samo ja zaslužan za to već cela jedinica. Bio je jako dobro uigran tim. Radili smo kao jedan. Mi stvarno nismo znali da je on nevidljiv.”

Ovim rečima penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani opisuje obaranje aviona F117 tokom sukoba sa NATO alijasnom, piše b92.net.

On se gostujući u Jutru na TV Prva prisetio kako je sve izgledalo pre 22 godine.

“Ujutru 24. marta negde oko 6 sati dobili smo pripravnost 1, povećana borbena gotovost. Očekivalo se da će se nešto desiti. Noć pre toga se nebo ispraznilo iznad naše zemlje”, rekao je on.

O obaranju “nevidljivog”, pukovnik Dani kaže:

“Nisam samo ja zaslužan za to već cela jedinica. Bio je jako dobro uigran tim. Radili smo kao jedan. Mi stvarno nismo znali da je on nevidljiv. Otkrili smo ga radarski. Pre toga smo jako puno uvežbavali. Izvestili smo komandu da po našim podacima da je cilj pogođen. Cilj je nestao sa osmatračkog radara. Čestitao sam ekipi, nismo mogli da odemo odatle dok nismo dobili naređenje za premeštanje.”

Kaže da sve do narednog jutra nisu znali šta su oborili.

“Ujutru oko 4 sata smo dobili zvanično objašnjenje. Došao je jedan oficir, iz komande i pitao me:

– Čestitam. Znaš li ti ti šta ste oborili?

– Pa, ne znam, neki avion. Čuo sam da je pao.

– Oborili ste onaj F117, stelt.

Prema njegovim rečima NATO se nadao da celu akciju završi za najviše 7 dana.

“Njihov plan je bio da završe sve za 7 dana najviše. To je strategijski bio udar sa distance. Nisu očekivali ovako žestoku odbranu i zbog toga su iz dana u dan uvećavali svoje snage. Mi smo imali od 350 do 500 aviona u vazdušnom prostoru po jednoj noći. neverovatno da su toliku snagu upotrebili na jednu malu državu kao što je Srbija”, ispričao je Dani.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More