Patrijarh Porfirije: Setimo se nevino stradalih žrtava bombardovanja i pomolimo se Bogu za njih

foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs
286

Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras, na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, da na ovaj dan treba da se setimo i pomolimo za sve nevino nastradale žrtava tokom 78 dana kada se naš narod branio od agresije. Poručio je da ne treba da sudimo, ali da treba da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina.

“Okupili smo se da bismo se saborno setili tih neserećnih dana pre 22 godina, da se sećamo i molimo za nevine žrtve, a naše su nevine jer se naš narod, to je jasno širom sveta, branio od agresije”, rekao je patrijarh u Kombank dvorani, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kaže da se danas sećamo vojnika i policajaca, heroja sa Košara i drugih bojišta, nevinih civila i žrtava od kasetnih bombi, stradalih na ulici, u vozu u Grdeličkoj klisuru, u televiziji i na drugim mestima.

Mitropolit Porfirije: Jedinstvo je bio preduslov za sve što je uradio Sveti Sava

 

Porfirije je rekao da bi svi stradali tokom NATO agresije trebalo da budu upisani u kalendar SPC.

Kaže da je pre nego što je pošao večeras na obeležavanje godišnjice NATO agresije otvorio Novi zavet i našao deo u jevanđenju po Mateju gde piše – Ne sudite da vam se ne sudi. Patrijarh je istakao da zato ne treba da sudimo, ali da treba da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina.

Dodao je da je tokom agresije na našu zemlju ponovo pojavila suštinska vrilna, a to je međusobna solidarnost, hrišćanska ljubav za bližnjeg, kada su ljudi delili sve što su imali. Porfirije je dodao da se posle 1945. govorilo kako je sprski narod izgubio hrišćanske osobine, ali da upravo tih 78 dana 1999. svedoče o dubokooj hrišćanskoj ljubavi i solidarnosti.

Kako je rekao, sada u vreme pandemije vitezovi su lekari i svi medicinski radnici, kao i zaposleni u javnim službama, kasirke u prodavnicima… Odgovor na pitanje šta nas je to održalo tokom tog neviđenog zla koje je nasrnulo na naš narod tokom bombardovanja 1999, ali i tokom stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu, patrijarh navodi hrišćanski odnos prema životu i ljubav kojom ga je naučio Sveti Sava.

Porfirije je istakao da je temelj opstanka države i naroda i prosveta i kultura, uz ekonomski razvoj, ali i najvažnije od svega – očuvanje identiteta.

“Samo kada znamo ko smo i šta smo, utemeljni u svom identitetu i kada govorimo svoj jezik i možemo da razgovaramo između sebe i gradimo mir. To će biti sigurni garant da ćemo znati da razgovaramo sa drugima i gradimo istinske i prave odnose poštujući drugoga”, naveo je patrijarh.

Zato ne treba da sudimo večeas već da se setimo nevino stradalih žrtava bombardovanja, da se molimo za te žrve i da se pomolimo Bogu i za sve one koji su zle volje u odnosu na nas da postanu dobre volje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More