U Beču održan pomen žrtvama NATO bombardovanja, ali ne bez incidenta: Policija najavila podnošenje prijave protiv organizatora skupa!

foto: Printscreen Youtube
289

Srpsko-austrijski pokret solidarnosti organizovao je večeras pomen za žrtve NATO agresije na bivšu SRJ sa porukom „ne smemo nikada zaboraviti“.

Povodom 22. godišnjice NATO agresije Srpsko-austrijski pokret pozvao je na okupljanje na trgu Štefansplac u strogom centru Beča, na kojem su protivnici NATO agresije 1999. demonstrirali 78 dana.

Pomen žrtvama NATO agresije održavan je svake godine okupljanjem na Štefansplacu, izuzev 2020. kada je zbog pandemije korona virusa morao da bude održan „virtuelno“.

Produžene korona mere u Austriji, postoji nada za opuštenije slavlje Vaskrsa! Kurc opet proziva zbog “vakcinanacionalizma”

 

Ove godine je odlučeno sa pomen održi ponovo na trgu u samom srcu Beča, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, kao što su distanca i FFP2 maske, ali i uz znatno manji broj prisutnih.

Pomen je, kao i ranijih godina počeo sirenom za uzbunu koja se u Srbiji oglašavala 78 dana u martu i aprilu 1999, a nastavljen je minutom ćutanja za žrtve agresije.

Predsednik Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti Lazar Bilanović podsetio je da je Srbija, odnosno tadašnja SRJ, napadnuta od strane 19 najmoćnijih zemalja na planeti, kako je kazao: “od imperije koja je posle Adolfa Hitlera zacrtala sebi da će vladati svetom”.

“Ovaj dan se nikada ne sme zaboraviti“; poručio je on.

David Štokinger iz mirovnog pokreta „Solidaritetsverkštat“ ukazao je da ove godine pomenu zbog pandemije prisustvuje manji broj ljudi, ali da je važno da se održava.

Kurc: Vakcina je ključ u pravcu NORMALNOSTI!

 

On je podsetio na teške posledice NATO agresije, kako u ljudskim žrtvama, tako i ekološke, kroz osiromašeni uranijom.

„U ime žrtava moramo sve da radimo da takve agresije sprečimo u budućnosti“, poručio je.

Štokinger je prisutnima pročitao i pesmu o Milici Rakić, trogodišnjoj žrtvi agresije.

Vilhelm Langtaler, koji je od prvog dana bio uz Srbe protiv NATO agresije, kazao je da je od velikog značaja stalno podsećanje na ovaj zločin NATO, a koji su, kaže, podržali EU, pa čak i Austrija, koja bi po Ustavu trebalo da bude neutralna.

Zbog toga je ocenio da je “neutralnost” tog dana bila “demontirana”.

“Želimo da podsetimo šta se dogodilo tada, odnosno da podsetimo na krah mirnog sveta, naglasio je on.

Dušan Miljević, jedan od Srba u Beču, koji je od početka prisustvovao protestima i kasnije pomenu, rekao je da je važno sećati se žrtava kako se ovakav zločin ne bi više ponovio.

Protest je protekao mirno, a samo je manji “incident” izazvala policija, koja je zaplenila jedan transparent na kojem su bili znak NATO i Hitlerova svastika.

Ocenili su, naime, da se radi o kršenju zakona o zabrani simbola, koji predviđa zabranu veličanja Trećeg rajha.

Ni pokušaji da se objasni kako se ne radi o veličanju nacizma, već poređenju NATO sa Hitlerovom Nemačkom nisu urodili plodom i čuvari reda su najavili podnošenje prijave protiv organizatora skupa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More