Brisel u RATU oko izvoza VAKCINA: Merkel i Makron razmatraju radikalan potez, ove članice im PRKOSE!

Novi razdori potresaju EVROPSKU UNIJU!

Foto: PixaBay
66

Evropski lideri u ponedeljak su se podelili oko toga da li treba da zabrane izvoza vakcina u Veliku Britaniju, što bi vladi Borisa Džonsona onemogućilo da otvori ekonomiju do leta.

Radikalni potez na stolu lidera evropskih zemalja naći će se danas tokom EU video-samita o epidemiološkim merama na Starom kontinentu. Prema informacijama dobro upućenih izvora, koji su zbog osetljivosti teme želeli da ostanu anonimni, evropske birokrate i lideri besni su zbog spoznaje da AstraZeneka bloku nije dostavila dogovorenih 120 miliona doza vakcina u prvom kvartalu, dok istovremeno poštuje sve odredbe dogovora sa britanskom vladom, prenosi “Blic”.

Foto: Tanjug (AP Photo/Thibault Camus)

Kao rezultat toga, države članice svojim građanima su osigurale tek 10,4 doze vakcina na 100 stanovnika, dok je Džonsonova vlada Britancima osigurala čak 42,7 doza.

Briselski izvori potvrdili su da je EU spremna da blokira isporuku vakcina kompanije AstraZeneka koje su proizvedene u holandskoj fabrici, ali to pitanje izazvalo je veliki razdor među liderima članica uoči ključnog samita u četvrtak. Jedan visoki zvaničnik EU opisao je interne razgovore po tom pitanju kao “totalni šou-program”.

Foto: Tanjug (AP Photo/Christophe Ena)

Džonson je pokrenuo diplomatsku ofanzivu poslednjih dana u pokušaju da ukine zabranu koja bi mogla da uspori britanski program vakcinacije. Premijer je poslao svog starijeg savetnika Lorda Listera u Indiju na razgovore o deblokadi pošiljke od pet miliona doza vakcine AstraZeneka koja je odložena prošle nedelje po nalogu vlade Nju Delhija.

Vladini izvori potvrdili su da je Džonson u nedelju održao privatne razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u pokušaju da smanji tenzije.

Međutim, neki ministri su uznemireni protekcionističkom retorikom koja dolazi iz Brisela i plaše se da će EU sprovesti zabranu u pokušaju da odvrati pažnju sa spore vakcinacije na svom tlu.

Jedan izvor je rekao: “To je ludilo, ali nekim političarima je lakše da se svađaju sa AstraZenekom i Britanijom, nego da se fokusiraju na ugovore koje nisu dobili“.

Foto: Tanjug (AP Photo/Markus Schreiber)

I Francuska i Nemačka su najavile da će podržati čvrst stav koji je usvojila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, uprkos diplomatskoj intervenciji Džonsona.

Portparol Merkelove rekao je da su fabrike u zemljama EU izvezle 34 miliona doza u 30 zemalja, ali da one iz Britanije i Amerike nisu isporučile “gotovo ništa”. Tokom telefonskog poziva u nedelju rekla je Džonsonu da je Fon der Lajenova bila u pravu kada je razmatrala načine za dalje ograničenje pošiljki.

Francuski ministar za Evropu Klement Bone, bliski saradnik Makrona, rekao je da Pariz takođe podržava planove Komisije.

– Ovo mora da bude strategija Evrope koja se brže kreće i brani svoje interese, proizvodi više, sprovodi ugovore i kontroliše izvoz – rekao je.

Ali, brojne druge članice EU uznemirene su idejom o blokiranju izvoza, usled straha da bi taj potez mogao da nanese ozbiljnu međunarodnu štetu bloku kao poželjnom partneru poslovanje. Irski političar Majkl Martin upozorio je da bi zabrana bila “vrlo retrogradan korak“ koji bi se pokazao kontraproduktivnim.

– Ovo nisu EU vakcine. To su vakcine koje plaćaju druge zemlje, a koje se proizvode u Evropi – rekao je.

Holandija se takođe protivi zabrani izvoza, s tim što se holandski premijer Mark Rute zalaže za vanredne pregovore između Džonsona, Fon der Lajenove i AstraZenekee kako bi se postigao kompromis.

Izvori iz EU juče su sugerisali da će prva akcija protiv Britanije verovatno biti blokada izvoza AstraZenekinih vakcina iz fabrike “Halik” u Holandiji. Holandija predlaže plan po kojem od britanske vlade traži da oslobodi neke proizvodne kapacitete u fabrici, koja trenutno snabdeva samo Britaniju, kako bi pravila cepiva i za Evropu, a zauzvrat zabrane izvoza ne bi bilo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, Pool

Viši izvor iz holandske vlade rekao je da Rute želi da izbegne scenario gde Brisel primorava svoju članicu da blokira izvoz: “Moramo izbeći prekretnicu u kojoj izvoz u treće zemlje postaje problematičan“.

Belgija se takođe protivi zabrani, plašeći se da bi ta odluka mogla da omete lance snabdevanja širom sveta. U ovoj zemlji se proizvodi i vakcina kompanije Fajzer.

Britanski izvori odbacili su ideju kompromisa koji bi omogućio deljenje vakcina proizvedenih u fabrici “Halik”. Jedan izvor je rekao da “nije bilo naznaka za to”. Zdravstveni izvori insistirali su na tome da se većina britanskih zaliha AstraZeneke proizvodi u Britaniji, piše “Dejli mejl”.

U međuvremenu, analitička kompanija “Erfiniti” upozorava kako bi mera koju razmatra EU rezultirala štetom po Britaniju, ali EU ne bi donela korist. Zbog problema u nabavci koje je prijavilo indijsko postrojenje AstraZeneke, već sada bi se brzina vakcinacije mogla produžiti za dve nedelje. Ipak, ukoliko počnu da kasne i doze Fajzera i Moderne proizvedene u Belgiji i Nemačkoj, koje u najvećim količinama pristižu u Britaniju, odrasli građani bi svoje prve doze mogli da ugledaju još dve nedelje kasnije.

– Uvođenjem zabrane bi EU, kratkoročno gledano, imala nešto više doza za svoje potrebe, ali time ne bi uticala na svoj dugoročan plan vakcinacije, jer bi ubrzo i sama postala zavisna o nabavci doza na međunarodnom tržištu. Šteta Britaniji bi, sa druge strane, bila zaista ozbiljna, jer bi se celi proces vakcinisanja, koje je do sada na ostrvu teklo prilično uspešno, u tom slučaju odložio do kraja avgusta – rekao je za “Gardijan” Rasmus Beč Hansen, izvršni direktor “Erfinitija”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More