Grčka proslavila Dan nezavisnosti spektakularnom vojnom paradom, a na paradi i princ Čarls (FOTO)

foto: Tanjug/Orestis Panagiotou/Pool via AP
98

Grčka je danas proslavila 200. godišnjicu nezavisnosti u Atini pred političkim i vojnim vođama, kao i gostima iz Britanije, Francuske i Rusije, spektakularnom paradom.

Prestolonaslednik Velike Britanije princ Čarls i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, kiparski predsednik Nikos Anastasiades, ruski premijer Mihail Mišustin i francuska ministarka odbrane Florans Parli prisustvovali su paradi nakon polaganja venaca u grobnici nepoznatog vojnika ispred parlamenta, preneli su grčki mediji.

Foto: Tanjug/Orestis Panagiotou/Pool via AP

Ove godine, s obzirom na pandemiju korona virusa, javnosti nije bilo dozvoljeno da prisustvuje godišnjoj paradi, preneo je “Katimerini”. Grčka policija sprečila je održavanje sedam skupova i marševa, većinom nacionalističkih grupa.
Na paradi su učestvovali tenkovi koji su prolazili ispred parlamenta i vojni avioni koji su nadletali Akropolj.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris, Pool

Među letelicama su bili borbeni avioni francuske proizvodnje Rafal, koje je Grčka nabavila kako bi nadogradila svoj vojni program.Na paradi je učestvovala i konjička jedinica, kao i kopnene, vazduhoplovne i mornaričke trupe, pripadnici policije, vatrogasne službe i obalske straže.

Tu su bili i pripadnici jedinice Evzones, elitne jedinice u uniformama grčkih vojnika koji su se borili protiv Turaka tokom okupacije Grčke od strane Otomanskog carstva i rata za nezavisnost.

Jedinica sada služi kao predsednička garda.

25. mart je jedan od najvažnijih datuma helenizma u celom svetu jer se obeležava i godišnjica grčkog rata za nezavisnost protiv Osmanlija i praznik Blagovesti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More