Poruka britanske glumice Helen Miren biće sutra pročitana u svim teatrima planete na Svetski dan pozorišta!

Foto: Youtube Printscreen
76

Slavna britanska glumica Helen Miren autorka je tradicionalne poruke koja će sutra biti pročitana u svim teatrima planete na Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta od 1962. godine, a u kojoj ističe da pozorišna kultura nikada neće biti ugušena i da će ponovo procvetati.

Taj veliki i značajan dan ustanovio je Međunarodni pozorišni institut (MPI), koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za pozorište i izvođačke umetnosti. Svake godine neko od znamenitih pozorišnih umetnika napiše poruku kolegama u pozorištu i čitavom svetu, a koja se tog dana čita u svim teatrima pre početka predstave, a ove godine poruku svetu je napisala čuvena engleska pozorišna, filmska i televizijska glumica i dobitnica Oskara Helen Miren.

Protest francuskih umetnika ispred zatvorenih pozorišta

 

“Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu”, stoji u njenom govoru.

Ona navbodi da ljudka bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti.

“Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde.

Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!”, zaključuje Helen Miren.

Jedno od najvećih pozorišta u Engleskoj nosi ime SRPSKE PRESTONICE!

 

Na velikoj proslavi koja se može pratiti i online putem platformi, jer se održava samo u virtualnom svetu, govoriće i Ernesto Otone R., asistent za kulturu generalnog direktora UNESKO-a i Tobias Biankone, generalni direktor MPI.

Svetski dan pozorišta se obeležava već tačno 60 godina svakog 27. marta, a od 2011. je uključen i Svetski dan pantomime svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa, na inicijativu srpskog glumca Marka Stojanovića, predsednika Svetske organizacije pantomimičara (SOP), i Ofera Bluma.

SOP je globalni partner MPI, a Marko Stojanović, osim što je predsednik SOP, takođe je i član MPI.

Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se obeležava Svetska nedelja predstava koja počinje 20. marta Svetskim danom dečijeg pozorišta, nastavlja se Svetskim danom lutkarstva 21. marta, a onda Svetskim danom pantomime 22. i završava 27. marta Svetskim danom pozorišta.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More