Preselo im zaključavanje! Mladi beže kod Španaca, restorani i kafići puni, ne smeta im ni da plate PCR test

Foto: Tanjug/ AP Photo/Manu Fernandez
204

Mladi turisti iz Francuske masovno dolaze u susednu Španiju, jer su restriktivne mere u njoj blaže nego u njihovoj zemlji, a to kod lokalnog stanovništva izaziva strah od daljeg širenja koronavirusa, prenosi Hina.

“Došle smo da bismo malo udahnule vazduha”, kaže mlada Francuskinja na terasi kafića u Madridu, držeći u ruci času piva. Ona i prijateljica ostaće nekoliko dana u glavnom gradu Španije.

Madrid, jedan od glavnih gradova Evrope sa najblažim restriktivnim merama, a toplo vreme čini ga dodatno atraktivnim ovih dana.

Svi objekti otvoreni su za publiku, osim fudbalskih stadiona i drugih sportskih hala. Restorani i kafići smeju raditi do 23 časa, stoga su puni.

“Ovo je užasno, grozno…”, kaže 75-godišnja Pilar u pratnji supruga u centru grada.

“Mladi se skupljaju po noći i piju”, dodaje.

Stanovnici Madrida već godinu dana nose zaštitne maske i nije moguće videti nikoga da se ne pridržava te mere, ali kafići i putovanja tokom praznika za Uskrs tempirana su virusna bomba.

17 autonomnih pokrajina samostalno sprovodi mere

Iz pokrajine Madrida ne sme se izlaziti, a ne sme se ni u nju ulaziti bez opravdanog razloga, poput odlaska na posao. Potrebno je imati potvrdu prilikom ulaska ili izlaska.

Tek poslednjih dana policajci na nekim putevima proveravaju putnike, jer je primetan porast dolazaka i odlazaka.

Gradske vlasti pouzdaju se u poštenje i zdrav razum stanovnika, ali mnogi mladi putuju radi razonode. Neki nabavljaju potvrde kako bi prikrili stvarnu svrhu putovanja.

“Trebalo bi ograničiti mobilnost mnogo strožije nego je to sada. Ova situacija predstavlja velik rizik za izbijanje novog talasa epidemije”, smatra profesor Alberto Infante sa madridskog Univerziteta Karlos III.

Špansko ministarstvo zdravlja savetuje zatvaranje kafića u svim delovima zemlje, u kojim je u poslednje dve nedelje potvrđeno preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Ipak, 17 autonomnih pokrajina samostalno sprovodi mere i nije obavezano da posluša predlog.

Spor oko restrikcija

Madrid i severne pokrajine Katalonija, Baskija, Navara i Asturija trebalo bi da zatvore kafiće, prema proceni ministarstva zdravlja, ali se protive kako ne bi ugrozile lokalni turizam. U Madridu se, uz to, u aprilu održavaju vandredni regionalni izbori.

“Strani turisti dolaze ovde zbog muzeja, pozorišta, kulture, pa tek onda da bi možda seli u kafić”, izjavio je madridski gradonačelnik Hose Luis Martinez-Almeida.

Spor oko restrikcija u Madridu otvara novi sukob između središnje leve vlade i lokalne desne. Vlada premijera Sančeza podržava strožije mere, dok se Madrid protivi delimično i zbog štete nastale tokom nezapamćene snežne oluje u februaru.

Francuzi su prošlog leta bili najbrojniji strani turisti u Španiji. Letovi iz Francuske prilično su jeftini, pa im se isplati da daju novac za PCR test.

Francuska ambasada u Madridu rekla je da Francuska ne brani svojim građanima putovanja u inostranstvo, ali im preporučuje da ne izlaze iz svoje zemlje.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More