Preskočili MIŠEVE: Vakcine protiv KORONE se sada testiraju na DECI!

Istraživači u SAD-u i inostranstvu počinju da testiraju sve mlađu i mlađu decu kako bi bili sigurni da su vakcine protiv koronavirusa bezbedne!

Foto: Tanjug (Stephane Lemouton, Pool via AP)
205

Devetogodišnje blizanakinje nisu se bile uplašene dok su primale dozu Fajzerove vakcine protiv koronairusa, nakon čega im je preko mesta uboda stavljen sjajni svetlucavi zavoj.

“Šljokice čine sve boljim”, izjavila je Marisol Gerardo odskakutavši od stola na Univerzitetu Đuk, kako bi napravila mesto za svoju sestru Alehandru, prenosi “Nova.rs”.

Istraživači u SAD-u i inostranstvu počinju da testiraju sve mlađu i mlađu decu kako bi bili sigurni da su vakcine protiv koronavirusa bezbedne i da efikasne za sve uzraste. Prve doze bile su namenjene odraslima koji su najviše izloženi riziku od koronavirusa, ali za prekid pandemije biće potrebno i vakcinisanje dece.

Foto: Tanjug (AP Photo/Nam Y. Huh, File)

“Deca bi trebalo da se vakcinišu”, rekla je Marisol ove nedelje nakon što su sestre učestvovale u novom Fajzerovom istraživanju dece mlađe od 12 godina.

Fajzer je trenutno odobren za upotrebu starijim od 16 godina, dok je Moderna je namenjena osobama starijim od 18 godina.

Ali mlađoj deci mogle bi biti potrebne drugačije doze od onih za tinejdžere i odrasle.

Foto: Tanjug (AP Photo/Jessica Hill)

Moderna je nedavno započela studiju sličnu novom ispitivanju kompanije Fajzer, jer obe kompanije tragaju za pravom dozom svake inekcije za svaku starosnu grupu, dok rade na eventualnom vakcinisanju beba starih samo šest meseci.

Prošlog meseca u Britaniji, AstraZeneka je započela studiju svoje vakcine među decom uzrasta 6-17 godina.

Džonson i Džonson planira sopstvene pedijatrijske studije.

Foto: Tanjug (AP Photo/Mark Schiefelbein)

U Kini, Sinovak je nedavno objavio da je kineskim regulatorima dostavio preliminarne podatke koji pokazuju da je njegova vakcina sigurna kod dece od treće godine.

“Dobijanje ovih podataka za sve vakcine koje su uvedene je presudno, jer države moraju da vakcinišu decu kako bi postigle kolektivni imunitet”, primetio je specijalista za pedijatriju i vakcine sa univerziteta Đuk dr Emanuel “Čip” Valter, koji pomaže u vođenju studije Fajzer.

Većina vakcina protv koronavirsua koje se koriste širom sveta po prvi put su proučavane na desetinama hiljada odraslih. Studije na deci neće morati da budu ni približno toliko velike.  Istraživači imaju informacije o bezbednosti iz tih prethodnih studija i naknadnih vakcinacija izvršenih nad milionima starijih.

Pošto su stope infekcije dece niske, čine oko 13 odsto dokumentovanih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u.

Glavni fokus pedijatrijskih studija nije prebrojavanje broja bolesnih. Umesto toga, istraživači tragaju za odgovorom da li vakcine podstiču imunološki sistem dece jednako kao i odrasle osobe, nagoveštavajući tako da će obezbediti sličnu zaštitu.

Dokazati to važno je, jer iako deca mnogo ređe od odraslih bivaju ozbiljno bolesna, najmanje 268 dece umrlo je od koronavirusa samo u SAD-u, a više od 13.500 je hospitalizovano, prema podacima američke akademije za pedijatriju. To je više od brojke umrlih od gripa u proseku u godinu dana. Pored toga, mali broj je razvio ozbiljno zapaljensko stanje povezano sa koronavirusom.

Osim vlastitih zdravstvenih rizika, još uvek postoje pitanja o tome kako lako deca mogu da šire virus, nešto što je iskomplikovalo napore da se škole ponovo otvore.

Ranije ovog meseca, dr Entoni Fauči, najviši američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je Kongresu da očekuje da će srednjoškolci verovatno početi da se vakcinišu na jesen.

“Osnovci možda neće imati pravo do početka 2022. godine”, rekao je.

U prvoj fazi Fajzerove studije, mali broj dece prima različite doze vakcine, jer su naučnici tragali za najboljom dozom za testiranje na nekoliko hiljada dece u sledećoj fazi.

“Zaista verujemo istraživačkom procesu i shvatamo da deca mogu dobiti dozu koja uopšte ne deluje, ali može napraviti neželjene efekte”, rekla je Nagi, majka devojčica, opisujući donošenje odluka s kojima se roditelji suočavaju prilikom prijavljivanja svoje dece.

Ali devetogodišnjaci imaju određeno razumevanje za devastaciju koju čini pandemija.

“Lepo je učestvovati u nečemu gde se ne radi samo o tebi, već se radi i o učenju. Oni se brinu zbog drugih i mislim da je ovo nešto što ih je zaista, znate, pogodilo”, dodala je majka.

Za Marisol je jedini deo koji je bio “pomalo nerviajući i zastrašujući” to što je morala prvo da da uzorak krvi.

“Sama vakcinacija bila je zaista laka. Ako samo mirno sedite, to će biti jednostavno”, rekla je devojčica.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More