Kako je protekla vakcinacija stranih državljana u Srbiji: “Jako smo zahvalni”

Foto: FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs
319

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović pozvao je državljane susednih zemalja, koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer neće biti vakcinisani.

Odluka vlasti u Srbiji da stranim državljanima omogući vakcinisanje protiv korone izazvala je ozbiljno interesovanje u regionu, o čemu svedoče gužve na graničnim prelazima, kao i na punktovima za imunizaciju u Beogradu i Nišu.

“Hvala što ste nam omogućili da se vakcinišemo”: Dugački redovi ispred Sajma u Beogradu, strani državljani zahvalni

Mnogi od njih na nisu zakazali termin preko sistema eUprave.

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović pozvao je državljane susednih zemalja, koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer neće biti vakcinisani.

“Svi drugi treba da znaju da, ukoliko nemaju zakazan termin, neće biti u prilici da se vakcinišu”, rekao je Jovanović, a prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao je da je u subotu na dva punkta u glavnom gradu Srbije vacinisano oko 9.000 ljudi, većinom stranih državljana.

Kolone vozila u subotu ujutru bile su formirane na prelazima Rača, Šepak i Karakaj, objavilo je sarajevsko Oslobođenje koje donosi i fotografije sa kamera Auto-moto saveza Bosne i Hercegovine.

Na graničnom prelazu Tabanovce iz Severne Makedonije u Srbiju takođe je gužva, a prosečno se čekalo oko 40 minuta, navodi skopski list Kurir.

U Beogradu i Nišu je organizovana vakcinacija privrednika i zaposlenih iz regiona i za tu namenu je do sada obezbeđeno oko 10.000 doza. Ispred Hale 3 na beogradskom sajmu polako pristižu putnici sa celog Balkana koji bi da prime Astrazeneka vakcinu, o čemu svedoče i mnogi automobili sa bosanskim i makedonskim tablicama parkirani ispred.

“AstraZeneka, prva doza, izvolite svi!”, na svakih par minuta čuje se glas jednog od mladića zaposlenog u obezbeđenju punkta na Sajmu.

Gordanu Stojoviću iz Sarajeva nije bilo teško da sedne u automobil u toku noći, kako bi stigao u petak da se vakciniše čim otvore vrata hale.

“Za vakcinaciju se nismo prijavili, čuli smo da može i bez prijave”, kaže Stojović za BBC na srpskom koji je zajedno sa suprugom u jutarnjim satima primio prvu dozu AstraZeneka vakcine besplatno.

“Jako smo zahvalni”, dodaje ovaj Sarajlija.

Stojović nije jedini strani državljanin koji je došao u Beograd da se vakciniše.

Dan kasnije, Danijela Dragić iz Beča, koja je rođena u Austriji, kazala je za agenciju Beta da se njen suprug već vakcinisao u Srbiji, a da sada i ona na to čeka na Beogradskom sajmu.

“Informisali smo se o vakcinaciji putem interneta, prijavili smo se i dobili termin”, rekla je ona.

Zaposleni u obezbeđenju Hale 3 rekli su petak da je do sada najviše na vakcinaciju došlo ljudi iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, ali i da ima Nemaca, Holanđana i Slovaka.

Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, rekao je početkom februara da “strani državljani čine tek oko 0,8 odsto ukupno vakcinisanih” u Srbiji.

Izvor BBC na srpskom
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More