OVAKO NEŠTO NIJE VIĐENO 900 GODINA: Dvoje Srba prišlo na 500 metara od kratera vulkana iz kog kulja lava (FOTO+VIDEO)

foto: Youtube Printscreen
116

Sedam dana već, kao iz neprešušnog kotla, kulja lava iz kratera 40 kilometara južno od Rejkjavika, reke užarenog crvenila slivaju se golim brdima na kojima jedino raste mahovina. I slivaće se – pitanje do kada.

Prizoru neviđenom gotovo milienijum svedoči Petar Štakić, Beograđanin rodom koga je život preko Sibira i Užica pre tri i po godine odveo na Island, i njegova supruga Rada, Užičanka. Sa drugog kraja države u sredu su doputovali na poluostrvo Rejkjanes da posmatraju erupciju jednog od četiri vulkana vulkanskog venca Krisavik dugog 50 kilometara.

– Vulkani u ovom sistemu su poslednji put eruptirali u 12. veku, dakle 900 godina su godina su mirovali. Ovaj vulkan nalazi se na visoravni Fagradalsfjal, okružen brdima, a iz njega magma, iz dve kupole koje su se formirale oko kratera, izbija od 19. marta. Mesecima pre toga ovo područje potresali su zemljotresi od tri do pet stepeni po Rihteru, stotine ih je bilo dnevno, najavljujući erupciju. Narod na polusotrvu Rejkjanes je, posle silnih potresa odahnuo kada je krenula erupcija i kada je podrhtavanje tla prestalo – kaže Petar Štakić.

Postoji izgledna šansa, kaže on pozivajući se na reči islandskih naučnika, da će se i ostala tri vulkana iz ovog sistema aktivirati u dogledno vreme, dok niko ne zna kada će se smiriti ovaj na visoravni Fagradalsfjal. Erupcija će, ne isključuju, možda trajati i godinama.

– Lava izbija iz dubine od 20 kilometara, kroz kupole kratera izađe oko 10 kubika u seknudi, a trenutno se sliva ka južnom delu poluostrva i otiče u Atlanski okean. Pepela nema, ovakvi vulkani ga ne produkuju. Najbliže naselje se zove Grindavik, udaljeno je 10 kilometara vazdušnom linijom, i za sada nije ugroženo. Što ne znači da neće biti ako erupcija potraje, a u slučaju da se aktivira još neki vulkan iz ovog sistema probleme bi mogao da ima i sam Rejkjavik, njegova infrastruktura i međunarodni aerodrom. Količina gasova koje ispusti vulkan, kako se priča, jednaka je količini gasova koje Nemačka dnevno ispusti u atmosferu – objašnjava Petar Štakić.

Aktiviranje vulkana nije uplašilo Islanđane. Eksplozija nema, lava se sliva sporo, a gasovi se, prenosi Petar, osećaju u zavisnosti od pravca vetra.

– Trenutno stanje Islanđani zovu „turistička erupcija“. Narod ove zemlje je doživeo mnoge erupcije drugih vulkana i kaže da nikada do sada nisu mogli da priđu tako blizu. Supruga i ja bili smo na 500 metara od kratera. Neverovatan doživljaj, za mene istovremeno jedan od najlepših i najstrašnijih u životu, pod vulkanom čovek oseti strahopoštovanje prema majci prirodi i shvati koliko je mali i nebitan.

Na Islandu, bezmalo tri puta većoj zemlji od Srbije, živi 340.000 stanovnika. A u sredu je u podnožju vulkana, procenjuje sagovornik, bilo između četiri i pet hiljada turista i meštana.

– Bilo bi ih višestruko više da na snazi i dalje nisu restrkivne mere, iako je Island jedina „zelena“ zemlja na karti Evrope, sa najmanje zaraženih od korona virusa na 100.000 stanovnika. Za ulazak u zemlju potrebna su tri negativna testa – sa prvim se ulazi u avion za Island, drugi se radi odmah po sletanju na aerodrom, onda se ide u petodnevni karantin posle koga sledi treći test. Tek ako je i on negativan možeš da se krećeš zemljom – prepričava Štakić.

Rejkjanes, objašnjava, na islandskom znači dim, para, magla. Kao aluziju na vulkan koji je mirovao 900 godina poluostvro je dobilo ime. Petar i Rada žive 370 kilometara dalje, u zapadnom delu zemlje, u regionu Westfjords, u mestu koje se takođe zove Rejkjanes, po pari jer u ovom području ima mnogo izvora geotermalne vode.

Petar i Rada zasposleni su u fabrici za proizvodnju morske soli uz pomoć geotermalne energije.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More