Lekar iz Austrije o popunjenosti intenzivne nege i tome kako situaciju “staviti pod kontrolu”

Foto: Tanjug (AP Photo/Ronald Zak)
314

Zvanično popunjenost kapaciteta intenzivne nege u Austriji je na 50 odsto, ali ti brojevi ne odgovaraju istini, tvrdi predsednik Društva anesteziologa, lekara renimacione i intenzivne medicine Austrije Valter Hazibeder.

Hazibeder je, u intervjuu televiziji “Puls 24”, objasnio je da je u normalnim uslovima popunjenost jedinica intenzivne nege između 70, a najčešće i 80 i 90 odsto.

“To su pacijenti koji moraju biti na intenzivnoj nezi zbog drugih oboljenja. A sada najedanput imamo novu bolest, koja prvo zahteva duže ležanje i negu, i tvrdi se da je 50 odsto kreveta na intenzivnoj nezi u jednoj pokrajini slobodno. To ne mogu da razumem”, rekao je on.

Situacija je, prema njegovim rečima, posebno teška na istoku zemlje. Od pojave novih sojeva sve je više pacijenata koji direktno bivaju smešteni na intenzivnu negu, kaže Hazibeder.

Jedina mogućnost da se situacija stavi pod kontrolu je vakcinacija većine stanovništva, objasnio je on.

Hazibeder je izrazio želju da se nadležnim lekarima omogući iznošenje informacija o situaciji.

“Trenutno stižu lažne vesti sa raznih mesta, a lica koja se brinu o pacijentima, koji se bore za njihov život, delimično su stavljene brnjice, i aktuelno nemaju pravo glasa”, kritikovao je on.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More