Ovako će se ići na more: Doneta odluka za letovanje građana Srbije u Grčkoj!

280

Građani Srbije će ove godine moći na letovanje u Grčkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test, a grčke granice će za naše turiste biti otvorene najverovatnije već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja, rekli su danas u Beogradu ministri truzma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis.

Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, Teoharis je najavio da će, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti još dva graniča prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Grčki ministar je najavio i da će Grčka od maja početi vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

Istakao je da se vakcinacija u Grčkoj odvija dobro, da imaju oko 1.000 vakcinalnih centara u zemlji, ali da i dalje ne prednjači u svetu i Evropi po broju vakcinisanih kao Srbija.

Ministri Matić i Teoharis potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva minstarstava tokom i posle pandemije korona virusa kojom je, kako su kazali, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma.

Matić je najavila da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministrstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Istakla je da dva ministarstva čine sve kako bi se putovanja ove godine najpre odvila bezbedno.

“Jasno je da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja ove godine biće adekvatan u odnosu na epidemiološku situaciju i broj vakcinisanih”, rekla je Matić.

S obzirom da je, dodaje, Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to značajno, kako kaže, olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje.

“To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku”, istakla je Matić.

Matić: Prednost u realizaciji aranžmana imaće zamenski vaučer

Svi građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere, imaće ove godine prednost u realizaciji aranžmana, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ističe da se, prema podacima YUTA, najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio na Grčku, čak 85 odsto.

“Prema podacima YUTA, zaključeno je 140.000 ugovora, što znači da je reč o oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava. Oni će apsolutno imati prednost, mogu da očekuju do kraja godine da će moći da ostvare svoje vaučere u Grčkoj čim se otvori letnja sezona”, rekla je Matić na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim kolegom Harisom Teoharisom.

Na pitanje kako će biti realizovani oni vaučeri u agencijama koje nisu dobile licencu, Matić je odgovorila da u Srbiji ima oko 100 agencija koje imaju licence, a druge koje nisu mogle da obezbede garanciju ili osiguranje vezano za putne aranžmane, prešle su na režim turističkih agencija koje rade kao posrednici.

“To ih ni u jednom trenuku ne sprečava da realizuju putovanja koja su prošle godine bila dogovorena”, rekla je Matić.

Upitana kome građani koji imaju pravo na zamenska putovanja da se obrate ukoliko agencija više ne postoji, Matić je rekla da se obrate turističkoj inspekciji, koja će regovati i sigurno zaštiti prava putnika.

“Međutim, mi nemamo podatke da agencije ne postoje. Mi imamo podatke da su agencije preregistovane i ako su bile organizatori putovanja, sada su posrednici u prodaji putnih aranžmana”, rekla je Matić.

Seničić: Svi sertifikati o vakcinaciji će se priznavati u GR

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić, izjavio je danas da će se prilikom putovanja u Grčku priznavati svi sertifikati o vakcinaciji protiv korona virusa, da će postojati i alternativa u vidu PSR i antigenskih testova, a da će se sve precizirati za 15-ak dana.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ mn

Seničić je za agenciju Tanjug rekao da u narednih 15 dana treba očekivati potpisivanje sporazuma i da će se tada konkretno znati još neki detalji.

“Imamo uveravanja sa grčke strane da ćemo do sredine ili kraja maja imati mogućnost i da putujemo preko Severne Makedonije, da će prelaz Evzoni biti otvoren”, rekao je Seničić.

On očekuje da ova godina zadovolji potrebe velikog interesovanja građana Srbije za letovanje u Grčkoj.

Ministri truzma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis, rekli su danas U Beogradu da će građani Srbije ove godine moći na letovanje u Grčkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PSR ili brzi test, a da će grčke granice za naše turiste biti otvorene najverovatnije već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More