Nemački mediji o “vakcinaškom vikendu”: Velikodušnost SRBIJE ima PRAKTIČAN RAZLOG!

"Srpska Vlada razmatra moguće državne sankcije protiv osoba koje ne žele da se vakcinišu", prenose NEMAČKI MEDIJI!

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg
88

Hiljade stranih državljana vakcinisane su u Srbiji proteklog vikenda, prenose nemački mediji. Sa druge strane, u zemlji je spremnost na vakcinaciju niska i Vlada navodno razmatra da uvede povlastice za vakcinisane, prenosi Dojče vele.

FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Srbija je tokom vikenda vakcinisala hiljade ljudi iz susednih zemalja BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, javlja najveća nemačka agencija dpa. Prenose se reči beogradskih političara, prema kojima je u subotu samo u glavnom gradu cepljeno 9.600 stranih državljana, dok je za nedelju bilo planirano još 8.500 vakcinacija, prenosi Dojče vele.

Imunizacija je vršena i u Novom Sadu i Nišu, prenosi dpa. „Brojni građani Bosne i Severne Makedonije su na društvenim mrežama izražavali zahvalnost Srbiji. U te dve manje balkanske zemlje jedva da su i počele vakcinacije koje štite od oboljenja zbog korone“, dodaje agencija.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Dpa navodi da su srpske vlasti htele da ostave utisak da je čitava akcija dobro planirana preko Privredne komore, za privrednike iz regiona, ali da „tome protivreče napisi medija i ispovesti na društvenim mrežama. Prema njima, bilo je dovoljno pokazati recimo bosanski pasoš kako bi se vakcinisalo bez prethodne prijave“.

„Ubrizgavano je mahom cepivo AstraZeneke“, piše ugledni Frankfurter algemajne cajtung, „jer velikodušnost Srbije ima praktičan razlog: zemlja raspolaže velikim zalihama ove vakcine čiji rok upotrebe uskoro ističe“.

Taj list navodi da je „vakcinaški vikend“ bio „novi uspeh regionalne vakcinalne politike“ Srbije koju omogućavaju velike kineske isporuke.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Prema tumačenju dobro obaveštenih izvora u Beogradu, srpsku Vladu obuzima briga da će u Srbiji uskoro biti više nego dovoljno vakcina, ali premalo spremnih na vakcinaciju“, piše frankfurtski list.

„Prema tim izvorima, srpska Vlada razmatra moguće državne sankcije protiv osoba koje ne žele da se vakcinišu. Pominju se ograničenja putovanja ili pravila kojima bi se samo vakcinisanima dopustile posete restoranima ili učešće u javnim priredbama“, piše list, dodajući da ta razmatranja još nisu gotova i da je nužno videti da li su pravno moguća.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More