Treći talas “guta” Evropu: U nekim zemljama infekcija je van kontrole, doktori šalju nova upozorenja (FOTO)

Skoro sve zemlje pooštrile su MERE a najteže je pogođen CENTRALNI DEO EVROPE!

Foto: Tanjug (AP Photo/Michel Spingler)
404

Treći talas korona virusa zahvatio je Evropu, a najteže je pogođen centralni deo kontinenta.

Poljska je pooštrila mere jer su slučajevi dostigli rekordno visoke nivoe, dok je Mađarska imala najveću stopu zaraženih na svetu, piše “Telegraf”.

Foto: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

U Pragu u Češkoj održan je protest zbog broja preminulih od korona virusa, a demonstranti su na Trgu nacrtali krstove. U ovoj evropskoj zemlji brojke se popravljaju nakon uvođenja restrikcija.

Estonija ima najgoru dnevnu stopu zaraze na svetu, koja iznosi 1.012,95 slučajeva na milion stanovnika.

U jugoistočnoj Evropi, Bugarska, koja se bori sa uvođenjem vakcina, pooštrila je ograničenja kako se slučajevi povećavaju uoči izbora. Rumunija će nastaviti sa proslavom Uskrsa uprkos rastu infekcija.

Foto: Tanjug (AP Photo/Bob Edme)

Bosna i Hercegovina primila je prve vakcine preko Kovaks programa ove nedelje, ali brojevi nastavljaju da raste. Veliki broj građana iz ove zemlje, ali i iz susednih dražava, proteklog vikenda vakcinisao se u Srbiji, koja, prema pisanju i brojnih stranih medija, vodi u vakcinaciji na Balkanu.

Porast broja obolelih od korone preti da poljulja želju Grčke da se otvori za turiste, dok su, sa druge strane u Španiji, još jednoj turističkoj zemlji, slučajevi u blagom padu.

I Belgija je uvela nove restrikcije proteklog vikenda kako bi se izborila sa porastom infekcije. Holandija je još jedna zemlja koja je uvela blokadu, ali, za sada, novo zaključavanje ne donosi željene efekte.

Foto: Tanjug (AP Photo/Bob Edme)

Finska predlaže zaključavanje ključnih gradova, uključujući Helsinki.

Francuska je proteklog vikenda proširila delimično zaključavanje na nova područja, dok doktori upozoravaju da sve više mladih umire od korone.

Nemci su upozoreni da se spreme za novi talas. Ranije ove nedelje nemačka kancelarka Angela Merkel objavila je novo zaključavanje uoči Uskrsa, ali se ubrzo izvinila građanima, rekavši da je to njena greška.

Nova pravila, prema kojima će svi ljudi koji lete za Nemačku morati da pokažu negativan rezultat testa na korona virus pre nego što se ukrcaju u avion, danas su stupila na snagu.

Pravila, koja su objavljena prošle nedelje, stupila su rano jutros na snagu i važiće do 12. maja.

Foto: Tanjug/ Tibor Rosta/MTI via AP

U Italiji, koja je bila jedna od najteže pogođenih zemalja na početku pandemije, nivo zaraza se smanjuje nakon zaključavanja delova zemlje.

Italija će uvesti obavezan petodnevni karantin za sve koji dolaze ili se vraćaju iz zemalja EU, saopštio je danas izvor iz Ministarstva zdravlja.

Takođe, putnici će morati da se testiraju na korona virus pre nego što napuste zemlju, kao i nakon što se završi petodnevni karantin, prenosi Rojters.

Velika Britanija, koja vodi u vakcinaciji stanovnika, zabeležila je dan bez žrtava korona virusa, a u ponedeljak je počela sa ublažavanjem restrikcija.

I Portugal “sklanja nogu sa gasa” dok broj obolelih od korona virusa opada.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More