Zašto žitelji Kosovske Mitrovice žale za „žutim stubom“? (FOTO+VIDEO)

Foto / Printscreen / You Tube
421

Tokom ove nedelje navršilo se sto dana od uklanjanja čuvenog Žutog stuba u Kosovskoj Mitrovici, piše Kossev.

Iako ih je u gradu bilo više, ovaj jedan – u centru, bio je kultno mesto za sastanke, oglasna gradska tabla – obeležje grada.

Nije postojala mogućnost, piše Kossev, da neko provede duže od dva dana u Mitrovici, a da, ne sazna za Žuti stub. Uklonjen je 25. jula.

Оде Жути стуб у прошлост…

Gepostet von Косовска Митровица – Kosovska Mitrovica am Mittwoch, 25. Juli 2018

Bio je i info centar i mesto sastanka mladih.

„Žuti stub je bio simbol ovog grada. Nažalost, više ga nema. Prvi put sam saznala šta je ’99, kad sam se doselila ovde i to je bilo prvo mesto za koje sam saznala u Mitrovici jer je bilo mesto sastajanja svih mladih. Iako se vremenom žuta boja nije više ni videla, pošto je bio prekriven svim mogućim oglasima, saopštenjima… Bio je ujedno i info centar i mesto sastanka mladih. Mislim da je svima nekako krivo što je taj stub uklonjen, jednostavno, odrasli smo tu, uz njega, postao je deo našeg grada, naše tradicije, apsolutno nešto karakteristično za Mitrovicu“, ispričala je za Kossev Kristina iz Kosovske Mitrovice.

Njen sugrađanin Alem kaže da, iako stuba više nema, on se sa društvom i dalje nalazi „kod Žutog“.

Tu su se desile i prve romanse, a sve potrebne informacije su tu bile, i ko iznajmljuje stan i ko je preminuo. Bio je glavna tačka za orijentisanje. Mladi su jedni drugima objašnjavali gde se šta nalazi u odnosu na „žuti stub“.

Na tom mestu stajao je duže od 20 godina. Njegov idejni tvorac je projektant Dragiša Miljković. Kako objašnjava ideja o stubu se rodila iz potrebe da postoji oglasni prostor, nešto „čvrsto, trajno, a da privuče pažnju“. Tom građevinom je trebalo da se spreči praksa lepljenja obaveštenja po banderama, izlozima, ulazima i slično.

Prva stvar koja se našla na njima bile su umrlice. Nakon toga usledili su razni pamfleti, obaveštenja o kulturnim dešavanjima u gradu, oglasi, reklame…

Od urbanog mobilijara Kosovske Mitrovice, Žuti stub je jedna od najstarijih građevina. Danas je u Severnoj Mitrovici ostao još samo jedan, ali je i njegova sudbina neizvesna.

„Ne bi bilo loše da se on izmesti, ukoliko dođe do radova, kako bi se sačuvalo jedno vreme, jedna priča o tom objektu i dešavanjima, objektu koji je izazivao pažnju, koji je postao kultno mesto sastanka“, poručuje projektant.

„Treba vratiti taj Žuti stub jer: Kuda ćeš? Kod Žutog, u 10 kod Žutog, čekam te kod Žutog, sve se vrti oko Žutog. Iako njega više nema, mi se i dalje nalazimo kod Žutog“, kaže Anastasija iz Zvečana.

Mitrovčani zato poručuju:“Pravda za Žuti stub“.

Izvor Infobrif.rs Kossev
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More