Krovne organizacije kao kreatori društvenog života i nesuglasice Srba u Austriji (2):

Foto: WienTourismus/Peter Rigaud
151

Prvoosnovana Zajednica jugoslovenskih i srpskih klubova, odnosno budući Savez Srba u Austriji je imao četiri podsaveza za austrijske pokrajine i bavio se organizovanjem Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva, Radničkim sportskim igrama i kvizom “Koliko poznajem svoju otadžbinu i Austriju”.

Najbolje je radilo Udruženje Srba u Salzburgu, čiji je predsednik uvek agilni Novica Ranđelković. On je ujedno bio i vođa Otadžbinske Srpske akcije – OSA. Obe organizacije su registrovane kod austrijskih vlasti. A ova druga kao patriotska asocijacija okupljala je sredinom devedesetih čak 40.000 Srba u Austriji.

Zajednica jugoslovenskih i srpskih klubova je od 1999. do 2004. godine aktivno radila na organizovanju zaštite srpskih nacionalnih insteresa u Austriji i Evropi. Organizovala je javne proteste i demonstracije naših ljudi u Beču i Austriji tokom 78 dana NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore, humanitarno pomagala srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije i borila se za istinu o Srbima. Organizovala je Smotru srpskog folklora Austrije, Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva, fudbalsku Jugo ligu, učešće svojih klubova na Evropskoj smotri srpskog folklora, rad Dopunskih škola i saradnju klubova sa matičnim zemljama Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

Izborna skupština Saveza Srba u Salcburgu 2014. godine

Septembra 1999. oformljen je „Savet dijaspore jugoslovensko-srpskih klubova i zajednica u Austriji”, kao i Savet za Beč, Donju Austriju i Burgenland. Predsednik je bio Milorad Mateović. Savet za pokrajine Gornja Austrija, Salcburg, Tirol i Forarlberg, predvodio je Milenko Aćimović, a Savet dijaspore za Štajersku i Korušku predsednik Dušanka Schof. Savet se bavio aktivnostima u kulturi, obrazovanju, nauci, privredi, informisanju, sportu i humanitarnim poslovima.

“Savet su činila 22 člana, 11 iz dijaspore i 11 članova iz Matice. U Savetu Sabora iz Austrije je bila Vera Marjanović iz Beča. Bila su samo dva Sabora, 1999. i 2000. godine. Na Saborima je donesena odluka da dijaspora pomogne u izgradnji države. Savet na nivou Austrije, je sakupio preko dva miliona maraka za izgradnju mosta na Moravi kod Trstenika”, kaže Isidor Jablanov.

Postojala je i Zajednica srpsko-crnogorskih klubova, koja je funkcionisala je od 2004. do 2006. godine. U to vreme gasi se Jugoslovneska fudbalska liga, a menjaju se nazivi manifestacija. Posle osamosteljenja Srbije 2006. dolazi do današnjih naziva klubova i Zajednica srpskih klubova i udruženja. Tako su Radničke sportske igre postale „Vidovdanski sportski susreti“, Kviz znanja menja ime u „Kviz znanja i revija kulture srpske dece u Austriji“, a Smotra kulturnog amaterizma u „Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji“.

Savez Srba u Austriji nastao na tradiciji Zajednice jugoslovenskih i srpkih klubova Austrije iz 1979. godine. Okuplja je od 53 do 77 udruženja i kluba okupljenih u devet srpskih zajednica u austrijskim pokrajinama. Među članicama je najstarijii srpski klub “Jedinstvo” iz Beča, najmasovniji klub “Bambi” iz Beča sa 425 članova i po broju aktivnih društava najveća zajednice iz Forarlberga.

Uloga saveza je koordinacija rada članica, zajednica, udruženja i klubova, njihova zajednička kulturna i sportska aktivnost, ali i društveno-politička artikulacija i saradnja sa institucijama i vlastima u Austriji i matici Srbiji i R. Srpskoj. Najviši organ je Skupština sa 37 delegata iz svih austrijskih pokrajina. Glavni aktivisti početkom 21. veka u Savezu su bili predsednik Zoran Aleksić, Boban Đurić iz Forarlberga, Borislav Kapetanović iz Beča, Đuja Tešanović-Bećirević iz Salcburga, referent za kulturu Bruno Nikolić („Kolo“ Beč), referent za folklor Ljutica Janković (KUD “S.Mokranjac”, novi predsednik Darko Jurišić.

Predsednik Zoran Aleksić odrastao i školovao se u Požarevcu i Beču. Završio medicinsku školu „Dulić dr Vojislav“, Politehničku školu Beč, smer biomedicine i od 2002. godine živi u Austriji.Bio je organizator mnogih društveno-socijalnih, kulturnih i humanitarnih aktivnosti. Održao je četiri Konferencije Srba u Austriji, iz koje je proizišla „Rezolucija Srba u Austriji“. Ovaj prvi pisani i institucijama zvanično upućen dokument, sadrži zbir preporuka za bolji suživot i sprečavanje asimilacije, a koji ukazuje na osnovne potrebe srpskog naroda u Austriji. U sklopu jubileja 35. godina saveza (2015) Rezolucija je uručena predsedniku Saveznog parlamenta Austrije kao znak partnerstva i razumevanja za potrebe Srba u Austriji. Aleksić je bio predmet spora sa Savezom Srba u Austriji, koji ga je tužio 2017. godine za proneveru novca i falsifikovanje finansijskog izveštaja.

Krovne organizacije kao kreatori društvenog života i nesuglasice Srba u Austriji

Tokom 2018. godine Savez Srba Austrije imao je kadrovske probleme i u jednom trenutku čak dva predsednika. Predsednici Saveza Srba u Austriji bili su Marko Pejčinoski (1979-1990) – Beč,. Franc Draganc (1990-1992)- Salcburg, Rade Živaljević (1992-1997) – Štajerska, Trifun Stanić (1997-2004)- Donja Austrija, Mališa Ilić (2004-2009) – Burgenland, Dragiša Vasiljević (2010-2012)- Gornja Austrija i Zoran Aleksić (2012-2016)- Donja Austrija i Darko Jurišić danas.

Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba

Savez Srba u Austriji je kao krovna organizacija bitno uticao na društveni i kulturni život Srba u Austriji i njihovu saradnju s amaticom Srbijom. Održava godinama Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, na kojoj učestvuje i do 650 članova klubova i udruženja iz čitave Austrije. Pobednici Smotre odlaze na Evropsku smotru folklora, na kojoj najviše pobeda ima KUD “S.Mokranjac” iz Beča.

Savez država manifestacije obeležanjava državnih i verskih praznika, kao i Dane srpske kulture u Austriji, Festival srpskog filma, Sajmove privredne komore Srbije i privrednika Austrije, akcije humanitarne pomoći srpskom narodu u otadžbini, na kojima se godišnje sakupi do hiljadu tona. Sarađuje sa SPC, savezima Srba u Italiji, Švajcarskoj i Nemačkoj. Bori se za bolji politički status Srba u Austriji, za status nacionalne manjine i protiv demonizacije Srba u austrijskoj politici i medijima. Predstavnici Saveza aktivno učestvuju u austrijskim izborima i izborima u Beču.

U sklopu saveza Srba u Austriji, ali i van njega postoje Krovna organizacija samostalnih srpskih asocijacija Donje Austrije (KOSSA) u Leobersdorfu, Zajednica Srba pokrajine Tirol u Sefeldu, Zajednica srpskih klubova u Forarlbergu, Zajednica srpskih klubova Gornje Austrije u Gmundenu, Zajednica srpskih klubova u Koruškoj, sa sedištem u Klagenfurtu, Zajednica srpskih klubova „Nikola Tesla“ u Vilahu, Zajednica srpskih klubova Salcburg i Zajednica srpskih klubova u Štajerskoj sa centalom u Gracu, koju je vodio Lepomir Ilić.

Predsednik Tomislav Nikolić sa austrijskim Srbima

Zajednica srpskih klubova u Gornjoj Austriji ima oko 30.000 Srba u klubovima: “Nikola Tesla”, „Ostrog“, „Mlava“, “Knez Lazar”, “Barili” i „Srbija“ iz Braunaua, „Bosiljak“ iz Velsa“ i “Vuk Karadžić” iz Štajera. Zajedno organizuju mnoge manifestacije i priredbe, od kojih su najpopularnije Vidovdanske igre. Novi čelnici zajednice iz Gmudena su Dragiša Vasiljević, Goran Blagojević i Neđo Nikolić.

Zajednica u pokrajini Forarlberg ima oko hiljadu Srba. Osnovao je Isidor Jablanov, a vodili su je Bogoljub Macanović i Milenko Aćimović, u vreme kada su aktivni bili klubovi “Drina”, “Dinara”, “Kozara”. Danas je čine folklorna udruženja “Kolo”, “J. J. Zmaj” i “ Zavičaj”, klub “Sveti Nikola” iz Volfurta, fudbalski klubovi “Dinara” i “Jugends”, kao i pet boćarskih klubova. Predvodio je Boban Đurić. Sedište joj je u Gecisu.

Nenad Šulejić, levo i folklorni ansambl

Zajednica srpskih klubova u Koruškoj, nastala je 2009. godine na inicijativu Sava Ristića i Tomislava Lukića iz kluba “Braća Jugović”. Neko vreme vodio ju je Branko Karpić. Pridužili su joj se klubovi „Nikola Tesla“ iz Vilaha, „Balkan“ iz Špitala, koji je vodila Savjeta Mitrović i KUD „Sveta Petka“. Za predsednika je izabran profesor Vladan Pajić. Organizuje Sajam srpske kulture i privrede u Koruškoj. Centrala joj je u Klagenfurtu.

U Salcburgu je zajednica stvorena je pod patronatom Saveza Srba Austrije, potpisivanjem 2014. godine Sporazuma o osnivanju i tehničkim detaljima o bitnim osobinama budućeg statuta i međusobnih odnosa. Potpise su stavili: Predrag Pitulić („Stevan Sinđelić“ Salcburg), Goran Živanović („Harmonika“ ,Celam Ze), Dragiša Vidović („Trebava”, Zalfelden), Dragan Arsić („Opanak”, Salcburg) i Nenad Šulejić („KSZS“, Salcburg).

Od 2018. godine prvi čovek je bio Predrag Pitulić, a počasni član Đuja Tešanović-Bećirević. Potpredsednici u novoj upravi bili su predsednik Nenad Šulejić (KSZS), Dragan Arsić (KUD “Opanak”), Miroslavka Simić (KUD “Harmonika”). Za sekretera je izabrana Suzana Krunić (KUD “Stevan Sinđelić”), a njen zamenik je Vitomir Božić (KUD “Sloga”). Blagajnik je bio Milisav Radović (KUD “Trebava”).

Sledi nastavak

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More