Britanski SOJ KORONE pustoši delove EVROPE: Sledeća na udaru SAD?!

Stručnjaci upozoravaju AMERIKU da se spremi na zarazniji talas KORONE i zaštiti ljude!

Foto: Tanjug (AP Photo/Martin Meissner)
278

Opasnija varijanta korona virusa već pravi pustoš u delovima Evope i sveta, dok stručnjaci upozoravaju da je presudno da se SAD pridržavaju mera bezbednosti tokom sledećih nekoliko meseci kako bi mogle da pobede još jedan talas i zaštite ljude.

Varijanta B.1.1.7, poznatija kao britanski soj, prvi put je primećena u Velikoj Britaniji, zaraznija je, može da izazove ozbiljnije bolesti i brzo inficira mlađu populaciju, prema rečima epidemiologa Majkla Osterholma, prenosi “Telegraf”.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michel Spingler)

Nedavna istraživanja sugerišu da je ovaj soj možda i smrtonosniji, prenosi CNN.

– Ako bismo mogli da izdržimo, da dobijemo dovoljno vakcina do leta, mogli bismo zapravo da pobedimo. Ali, mi smo nestrpljivi – rekao je Osterholm.

Britanska varijanta korona virusa je već podstakla opasna povećanja u drugim zemljama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, već je prisutan u više od 70 zemalja na svetu.

U Francuskoj, gde su prošlog meseca zdravstveni zvaničnici upozorili da se soj brzo širi, više od 5.000 kovid pacijenata nalazi se na intenzivnoj nezi – prvi put od prošlog aprila.

Foto: Tanjug (AP Photo/Michel Spingler)

Turski zvaničnici prijavili su najviši dnevni broj zaraženih od početka pandemije, od kojih je većina zaražena britanskim sojem.

U Kanadi je varijanta B.1.1.7 dovela do više infekcija i hospitalizacija, a zvaničnici prijavljuju porast broja teških bolesti, uključujući i kod mlađih pacijenata.

Britanski soj korona virusa stigao je i do Balkana, a prijavljen je u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji…

U Hrvatskoj je ovaj soj uzrok oko 50% potvrđenih zaraza, a njegov udeo ubrzano raste, potvrdili su ranije hrvatski stručnjaci. Na temelju 4.945 smrtnih slučajeva s poznatim statusom, lekari su procenili da je opasnost od smrti povezana s britanskim sojem veća za 55% nakon kontrole po starosti, polu, etničkoj pripadnosti, socijalnom statusu, lokaciji doma za starije, lokalnoj vlasti, prebivalištu i datumu testiranja.

Foto: Tanjug (AP Photo/Alastair Grant)

Mutacija je napravila haos i u Srbiji, gde je prisutno 35 odsto britanskog soja korona virusa, koji je, prema istraživanjima i podacima do kojih je došla naučna zajednica, zarazniji oko 60 odsto od obične varijante korona virusa i, kako se navodi, češće napada mlađu populaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je pre nekoliko dana da je britanski soj toliko brutalan da im zadaje ozbiljne probleme, kao i da zdravstveni radnici ulažu poslednje atome snage.

Britanski soj korona virusa brzo se širi i u Sloveniji, a dok je početkom februara samo dva do tri odsto ukupno zaraženih na području Ljubljane imalo englesku, zarazniju varijantu virusa, u prvoj nedelji marta je taj procenat porastao na 30 odsto, pokazao je monitoring otpadnih voda na području Ljubljane.

Foto: Tanjug (Steve Parsons/PA via AP)

Zdravstveni zvaničnici strahuju da i SAD idu u istom pravcu, dok veliki deo populacije ostaje ranjiv na virus. Samo 16,1 posto Amerikanaca je u potpunosti vakcinisano, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

– Putanja pandemije u Sjedinjenim Državama izgleda slično onoj koja je pre samo nekoliko nedelja bila u mnogim drugim zemljama u Evropi, uključujući Nemačku, Italiju i Francusku – rekla je direktorka CDC-a dr Rošel Valenski u ponedeljak.

Dok američki zvaničnici apeluju na ljude da i dalje nose maske, uprkos tome što neke američke države prebrzo ublažavaju mere, Evropu guta treći talas korona virusa.

Tako su brojne zemlje uvele delimične blokade, uključujući Francusku, Poljsku i Italiju, dok preostale pooštravaju mere, zatvaraju škole, neesencijalne radnje i ograničavaju radno vreme, u nadi da će stati na put infekciji.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More