Uskoro konkurs pa spomenik Diani Budisavljević u srpskoj prestonici

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
54

Grad Beograd će u narednim danima raspisati konkurs za izradu idejnog rešenja za spomenik Diani Budisavljević, heroini koja je iz ustaških logora spasila više od 10.000 dece, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

“Diana Budisavljević će do kraja godine ili početkom naredne dobiti spomenik koji čekamo osam decenija, a nalaziće se na Savskom keju između Brankovog mosta i Beton hale”, rekao je Vesić za Tanjug i dodao da na tom simboličnom mestu i mnogi stranci imaju prvi susret sa gradom.

Grad će, kako navodi, konkursom pozvati sve ahritekte, vajare i umetnike da predlože rešenje za spomenik.

Dodao je da je danas na sednici izabran žiri koji će odlučivati o izgledu spomenika koji treba da bude upravo onakav kakav je Diana Budisavljević i zaslužila.

Prema njegovim rečima, konkurs će trajati tri meseca.

Predsednik komisije za podizanje spomenika Leon Kojen naglasio je za Tanjug da podizanjem spomenika Beograd vraća decenijski dug.

“Pod komunistickim rezimom njeno plemenito delo čudesnih razmera bilo je skrivano i nepoznato generacijama i generacijama ljudi”, podsetio je on i izrazio žaljenje što Beograd ne samo da nema spomenik Diane Budisavljević već nema ni jasenovačkih i dugih žrtvama fašističkog terora.

Kojen je izrazio očekivanje da će na konkurs stići umetnički i moralno značajni predlozi od kojih će najbolji dostojno svedočiti o velikom podvigu Diane Budisavljević.

Ideju za podizanje spomenika pokrenulo je Udruženje logoraša i njihovih potomaka.

Diana Obekser rođena je 1891. u Austriji. Udala se za Srbina dr Julija Budisavljevica 1917.

U Zagreb su živeli od 1919. godine, gde je Julije osnovao Zavod za hirurgiju, a 1972. godine su se ponovo vratili u Insbruk gde je preminula 1978. godine.

Poslednjih godina snimjeni su filmovi o njoj, a “Dnevnik Diane Budisavljević” pobedio je na Pulskom festivalu, a objavljene su brojne knjige – “Dijanina lista”, “Knjiga o Dijani Budisavljević”…

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More