Nepotrebno zaključavanje za Vaskrs? SZO dala jasnu preporuku kako proslaviti verske praznike

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Spingler
208

Nekoliko dana pre Uskrsa i dve nedelje pre početka ramazana Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je u sredu preporuke o organizovanju verskih skupova u Evropi pozivajući da se održe na otvorenom u zemljama gde su okupljanja još dozvoljena.

“U zemljama gde se virus više širi, treba ozbiljno razmisliti o virtuelnim skupovima, o odgađanju ili o smanjenju veličine tih skupova”, napisao je SZO za Evropu u saopštenju na temu verskih slavlja u proleće.

Uopšteno, “sve verske obrede treba održavati napolju ako je moguće ili ih treba smanjiti u obimu i u trajanju, uz poštovanje razmaka, provetravanja, pranje ruku i korišćenje maski”, preporučuje UN-ova organizacija.

“Još je bolje ako se slavi sa članovima domaćinstva”, poručuje SZO upozoravajući da treba izbegavati svaki kontakt u slučaju simptoma i karantina.

Što se tiče skupova u zatvorenom, SZO podseća da su “posebno opasni, pa i oni manji” jer se okupljaju članovi različitih domaćinstava, iako te skupove službeno ne zabranjuje.

U nekoliko zemalja evropske regije SZO-a koja obuhvata pedesetak zemalja, među kojima Rusiju i više zemalja srednje Azije, “broj zaraženih ozbiljno raste i u ovoj fazi pandemije ne smemo popuštati oprez”, ističe organizacija.

Hrišćani u nedelju slave Uskrs, a Jevreji Pesah. Muslimanski mesec posta, ramazan, traje od 13. aprila do 12. maja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More