Svetska a NAŠA: Nadeždi BASARI orden Svetog Save, najcenjenija SRPSKA DOKTORKA u svetu dobila priznanje za svoj RAD i DELO!

Orden će uručiti arhiepiskop GRIGORIJE, a briljantna karijera naše doktorke oduševila i NEMCE!

Foto: privatna arhiva
76

Čuvenoj profesorki Nadeždi Basari biće uručen najviši orden Srpske pravoslavne crkve. Izuzetno značajno priznanje pripašće ženi koja je vanrednim znanjem, stručnošću i posvećenošću postala najcenjeniji svetski onkolog i hematolog.

Najviše orden Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Save drugog reda, pripašće nakon dugo vremena jednoj ženi, doktorki, a odluku da priznanje bude uručeno upravo prof. dr Nadeždi Basari Sveti Arhijerejski Sinod SPC doneo je jednoglasno, piše “Blic Žena”.

Prof.dr Nadežda Basara: PRESREĆNA SAM

Dodela Ordena će najverovatnije biti održana u Hamburgu, a profesorki će nagradu dodeliti predlagač Arhiepiskop Grigorije. Biće to prvi Orden dodeljen nakon što je izabran novi poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije.

Svako ko je upućen u rad profesorke Basare, a takvih je mnogo, zna da će joj ova nagrada biti dodeljena sasvim zasluženo. Teško je nabrojati njena dostignuća na polju medicine, a u duhu samog priznanja koje u prvi plan stavlja istinske vrednosti, evo priče o našoj najuglednijoj doktorki.

Prof. dr medicine Nadežda Basara smatra se najpriznatijim hematologom, onkologom i transplantatorom matičnih ćelija iz Srbije na svetu. Obavlja posao direktora lekarima interne medicine u nastavnoj bolnici Medicinskog fakulteta u Kilu, “Malteser St. Franziskus Hospital Flensburg”, i upravlja projektom ujedinjenih pet hemato-onkoloških bolnica krajnjeg severa Nemačke.

Na početku smo napomenuli da će Orden nakon dugog vremena biti uručen jednoj ženi, a profesorka Basara je i ranije pravila slične iskorake. Ona je jedina doktorka pravoslavne vere na svetu koja je postavljena na direktorsku poziciju u jednoj katoličkoj bolnici, “Geschaeftsfuehrende-Chefaerztin”. Ona je i jedina doktorka sa Balkana i iz jugoistočne Evrope koja nije rođena, nije se školovala i i koja do 40. godine nije živela u Evropskoj uniji, a koja je dobila titulu nemačkog profesora medicine.

Iza profesorke Nadežde Basare stoji veliki broj naučnih radova – 125 radova iz medicine koji su objavljeni u najznačajnijim svetskim naučnim časopisima. Svetski naučnici su naučne radove naše doktorke citirali preko 5.000 puta.

Crnogorke na ponos rodu svome

Prof. dr Nadežda Basara rođena je 1957. u Beogradu, gde je završila studije medicine, a potom magistrirala i doktorirala. Prve profesionalne korake pravila je u svom rodnom gradu radeći kao načelnik funkcionalne dijagnostike na Hematologiji Univerzitetske Klinike u Beogradu, gde je i specijalizirala kliničku farmakologiju.

Dobila je zatim poziv da svoj rad nastavi u Nemačkoj. U ovoj zemlji je 1997. specijalizirala internu medicinu i subspecijalizirala hematoonkologiju. Za kratko vreme postala je docent na Univerzitetu u Majncu, a potom je dobila titulu profesora medicine na više od šest vekova starom Univerzitetu u Lajpcigu.

Uža specijalnost naše profesorke jesu matične ćelije i njihova transplantacija. Njen rad izražen kroz brojke izgleda ovako: doktorka je od 1997. obavila 2.300 transplantacija od kojih je 1.900 bilo alogenih. Izuzetne uspehe postigla je u lečenju svih oblika malignih i nemalignih bolesti, lečila je preko 50.000 onkoloških i hematoloških pacijenata, preko 1.000 njih je sa Balkana.

O izuzetnom naučnom statusu i istaknutoj poziciji Nadežde Basare u akademskim krugovima svedoče i podaci da naša profesorka ispituje studente kao predsednik komisija na završnom ispitu iz medicine na Univerzitetu u Kilu i lekare na specijalističkom ispitu iz hematoonkologije kao predsednik komisija. Basara je i mentor doktorantima i gostujući profesor na Medicinskim fakultetima u Beogradu i Nišu.

Cenjena doktorka koja će u duhu pravoslavlja biti nagrađena za humanost, odavno je pokazala izuzetnu nesebičnost naročito u lečenju pacijenata iz Srbije slabijeg imovinskog stanja.

Profesorka Nadežda Basara odricala se provizije za dovođenje pacijenata iz Srbije pri sklapanju ugovora i šefovskog dodatka za privatne pacijente iz naše zemlje, koji su iznosili više stotina hiljada evra. Pacijente je uključivala u studije za ispitivanje novih lekova zbog čega su oni uštedeli stotine hiljade evra. Doktorka se sa pravom smatra najvećom srpskom humanistkinjom u 21. veku.

” … Potrebni ste ovoj zemlji i Srbija vas se nikad odreć neće”, rekla je 2005. profesorki žena koja je tada bila na visokom položaju u MUP-u naše zemlje i sa tim rečima slaže se ogroman broj ljudi koji su čitali o stručnosti i nesebičnosti Nadežde Basare ili su pak bili njeni pacijenti.

Prave reči za doktorku imali su i sveštenici SPC koji su joj rekli: “Vi nikada i niste otišli”.

Zahvalnost Nadeždi Basari iskazali su i studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu koji su je 2014. predložili za Sretenjsku nagradu pa joj je te godine predsednik Srbije uručio Zlatnu medalju za zasluge u medicini. Njeni pacijenti iz Crne Gore predložili su da ona dobije crnogorsko državljansvo što se i dogodilo 2012. Profesorka ima i srpsko i nemačko državljanstvo. Pre dve godine joj je zbog dostignuća medicini predsednika Crne Gore predao posebno priznanje.

Profesorka Nadežda Basara u braku je sa Branislavom Basarom, mašinskim i farma inženjerom, ekspertom na nivou Evropske unije za GMP uslove proizvodnje transplantata matičnih ćelija u klin rums-u, kao i osiguranja kvaliteta procesa na transplantacionim odeljenjima.

Bračni par Basara ima dvoje dece sina Vukašina koji radi kao elektro inženjer i rukovodilac projekata razvoda električne energije u Nemačkoj. Oženjen je Aleksandrom sa kojima ima Viktora i Elenu. Uspešno se u redovima juniorskog tima Partizana bavio vaterpolom, a kasnije je kao junior bio jedan od najboljih košarkasa Nemačke.

Ćerka Miljana je magistar psihologije i psiho-onkolog, ove godine završava specijalizaciju za psihoterapeuta. Diplomirala je i na muzičkoj akademiji, na odseku za klavir, višestruka je pobednica muzičkih takmičenja mladih Nemačke, koju je predstavljala na festivalu u Helsinkiju.

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More