BEOGRAD: Nelegalnim objektima odzvonilo, novi zakonski propisi stupaju na snagu

Foto/Printscreen
397

BEOGRAD – Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata kojima se brže i lakše donose rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata u utorak stupaju na snagu.

Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno (najčešće drugostepeno) rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija.

Ova mera trebalo bi da donese mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada, jer se na rušenje čekalo do okončanja predugih upravnih i sudskih sporova.

Izmene zakona predviđaju da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja, što je pre svega usmereno protiv neodgovornih investitora koji žele da se obogate kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi.

Zbog njih se uvodi ova zabrana i neće moći da trguju nelegalnim objektima.

Pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković rekla je jutros na TV Prva da su izmene zakona stvorile uslove da se konačno stane na put divljoj gradnji.

„Sada možete da rušite odmah nakon žalbenog postupka, skratili smo rokove“, dodala je ona.
Pomoćnica ministra kaže da u Srbiji postoji 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović kaže da je većinu izmena inicirao Grad Beograd, ali i da su bespravni graditelji nalazili prolaze kroz „zakonske lavirinte“.

Mladenović je najavio da će se podnositi krivične prijave protiv onih koji bespravno grade, a graditeljima će se oduzimati licence.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije rekao je za Prvu da ovaj problem postoji od Drugog svetskog rata.

„Ako bi se ovaj zakon primenio, dve trećine Srbije treba da se sruši, kao i Most na Adi“, rekao je on.

Rodić smatra da ovaj zakon mora da bude primenljiv za one objekte koji se nalaze na lokaciji od društvenog interesa, a da sve ono što može da se legalizuje, gde su ljudi rešavali svoje stambene probleme, da to treba legalizovati.

Atanacković je odgovorila da nije cilj srušiti sve objekte i da će se neki od njih legalizovati.

„Svi oni koji su na satelitskom snimku ući će u proces ozakonjenja, a za one koji su građeni posle 2015. nema ozakonjenja, nema stavljanja u promet i moraće da se sruše“, rekla je Atanacković.

Izvor Infobrif.rs Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More