Većina Nemaca hoće STROŽE MERE: Da li je Nemačka pokazala da ne ume da se nosi sa KRIZOM?!

Većina stanovništva u NEMAČKOJ kritikuje rad vlade, ali očigledno najviše zbog toga što želi bolju zaštitu!

Foto: Tanjug (Bodo Schackow/dpa via AP)
174

Većina Nemaca je za stroži karantin i smatra da je pandemija pokazala da Nemačka ne ume da se snađe u krizi. Konzervativci CDU i CSU i dalje gube podršku, Zeleni jačaju. a najbolje šanse da bude kancelar ima Markus Zeder.

Konzervatvna Unija CDU i CSU ostaje na silaznoj liniji na kojoj se nalazi poslednjih sedmica: da su izbori za Bundestag već u nedelju, te stranke bi dobile 27 odsto glasova, šest odsto manje u odnosu na prethodni mesec. To znači da je Unija pala na potpuno istu vrednost kao u martu prošle godine, kada je izbila pandemija koronavirusa, piše “DW”.

Foto: Tanjug (AP Photo/Markus Sćreiber, pool)

Zeleni su dobili dva procenta i sada imaju 22 odsto. Kod SPD se nije ništa promenilo u odnosu na prethodni mesec, jo[ uvek je na 16 odsto, AfD takođe nepromenjen sa 11 procenata. FDP se poboljšao za dva procenta i sada ima 9 odsto. Levica je stabilna na 7 odsto podrške.

Ko je dobar kandidat za kancelara?

Građani kažu Markus Zeder. Predsednik CSU i bavarski premijer trenutno ima naklonost 54 odsto ispitanika, tri odsto više nego prethodnog meseca. Među pristalicama Unije ga želi čak njih 79 odsto.

Foto: Tanjug (Frank Rumpenhorst/dpa via AP)

Armin Lašet trenutno ima znatno manju podršku. Predsedavajući CDU i premijer Severne Rajne Vestfalije je samo za 19 odsto ispitanika dobar kandidat za kancelara stranaka Unije, što je tri odsto manje nego prethodnog meseca. Među pristalicam Unije za njega je 29 odsto ispitanika.

Kod Zelenih je situacija mnogo nejasnija. Trenutno 30 odsto građana kaže da bi Robert Habek bio dobar kandidat Zelenih, a Analenu Berbok podržava 25 posto. Oboje su praktično ravnopravni među svojim sledbenicima u stranci.

Preokret raspoloženja u Nemačkoj

Trenutno je samo trećina građana zadovoljna radom Savezne vlade (CDU,CSU i SPD), gotovo dve trećine je nezadovoljno. Pre tačno godinu dana, u aprilu 2020., vrednosti su bile obrnute, zadovoljstvo radom Savezne vlade naglo je poraslo nakon što je doneta odluka o prvom lokdaunu.

Pogled na upravljanje korona-krizom Savezne i pokrajinskih vlada koje se redovno sastaju i zajednički donose mere, pokazuje da su građani još kritičniji. Trenutno je samo svaki peti Nemac zadovoljan. U decembru 2020. je još uvek većina građana bila zadovoljna. Do preokreta je došlo početkom januara, tada je 54 odsto bilo nezadovoljno, a 46 odsto zadovoljno. Od tada – nezadovoljvostvo raste.

Građani hoće strože mere

Dakle, jasna većina stanovništva kritikuje rad vlade, ali očigledno najviše zbog toga što želi bolju zaštitu.

Što se tiče restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, 48 procenata građana kaže da one nisu dovoljno stroge. To je 16 odsto više nego sredinom marta i 28 odsto više nego početkom marta, dok 24 odsto smatra mere odgovarajućim, a isto toliko kaže da mere idu predaleko.

Shodno tome, mnogi građani su otvoreni prema zahtevima lekara intenzivne nege da se društveni život na dve do tri nedelje znatno više zatvori, i da se tek onda vidi da li je moguće popuštanje.

Dobre dve trećine građana podržava stroži karantin, dok je 30 procenata protiv.

Različiti razlozi za nezadovoljstvo

Sporom vakcinacijom je nazadovoljno 83 odsto građana. Organizacijom škola i vrtića nezadovoljno je 74 odsto građana. A 72 odsto građana dalo je loše ocene za način na koji političari opravdavaju i objašnjavaju svoje odluke. Pomoć preduzećima i samozaposlenima takođe je naišla na kritike. 63 procenta smatra da je primena brzih testova i samotestova na koronavirus neadekvatna.

Očigledno da u opštem neazdovljstvu ulogu igra i to što ograničenja zbog koronavirusa traju duže nego što se očekivalo. Čak 63 odsto građana kaže da više ne znaju šta je trenutno dozvoljeno, a šta zabranjeno. A samo jedan odsto manje, i još uvek većina od 62 odsto Nemaca smatra da je pandemija pokazala da Nemačka ne ume da se snađe u krizi.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More