DVE NAGRADE U AMERICI: ‘Teslin narod’ najbolji dokumentarni film, a Džek Dimić najbolji glumac! (FOTO, VIDEO)

"TESLIN NAROD": od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana!

Foto: PrintScreen/YouTube
54

Dokumentarno-igrani film „Teslin narod“ Željka Mirkovića osvojio je dve nagrade na osmom Filmskom festivalu Red Dirt u Stilvoteru, u američkoj saveznoj državi Oklahoma.

Mirkovićev film je nagrađen kao najbolji dokumentarni dugometražni film, a festivalskim odličjem ovenčan je i Džek Dimič, koji je u igranim segmentima odigrao lik naučnika Nikole Tesle i koji je tom prilikom proglašen najboljim glumcem, prenosi “Serbiantimes.info”.

Film predstavlja putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdaniča, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Foto: PrintScreen/YouTube

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene američke države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene američke države. Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, Go4Yu, Serb National Federation.

Teslin narod se kvalifikovao za Oskara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.

Izvor SerbianTimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More